• Leerlingen van het basis- en voorgezet onderwijs lopen gratis mee met de Marathon.

    Goos Hengeveld

Ruim twintig optredens tijdens marathon

AMERSFOORT Een marathon voor iedereen. Dat is en blijft de insteek van de Marathon Amersfoort. De voorzitter van de organiserende stichting, Jaco Uittenbogaard, praat vol trots over het aanstaande loopevenement.

,,We staan inmiddels flink op de kaart en trekken ook de nodige buitenlandse atleten aan. Ik las net twee stukjes op Facebook waarin een Japanse en een Amerikaanse deelneemster zijn geïnterviewd. De beide dames vertegenwoordigen twee van de vierentwintig landen van waaruit wij deelnemers verwelkomen. Wat ik hoor is dat de omlijsting van onze marathon ze zo aanspreekt. Dat klopt ook wel, hardlopen in Amersfoort moet ook feestelijk zijn."

OPTREDENS ,,Ons muziek- en cultuurprogramma is uitgebreider dan het loopprogramma!", zegt Uittenbogaard. ,,Met de inzet van Floor Visser, die ook verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen op en rond het Eemplein, verrassen we de duizenden deelnemers straks met muziek. Aan Floor heb je wat muziek betreft natuurlijk een goeie, op dit moment werkt ze zich drieslag in de rondte voor het komende jazzweekeinde." Het muziek- en cultuurprogramma bestaat volgens Uittenbogaard uit bijna twintig optredens, op het Eemplein en uiteraard ook langs het 21 kilometer lange parcours.

SWINGEND NAAR DE FINSH ,,Voice of Holland deelneemster Nina ten Kate treedt bij ons op. Ze speelt vanaf iets na elf uur met haar eigen band op het Eemplein. Deelnemers kunnen onderweg genieten van een scala aan dj's of
de drumband en studieorkest van de Koninklijke Amersfoortse Muziekvereniging KAMV. De muzikale blaaskapel de Valleibloazers staat op de Varkensmarkt en vlak voor de finish, bij de Koppelpoort, zorgt de beat van Hypercussion er wel voor dat je swingend je laatste meters naar de finish loopt."

PROMOTIEFILM ,,De Marathon Amersfoort moet een ervaring zijn waar je elk jaar voor terugkomt", zegt Uittenbogaard. ,,We richten ons niet op snelle tijden of een supersnel parcours. Of je nu traint voor je eerste 5 kilometer of je wilt een PR lopen op die lange 42 kilometer, iedereen is welkom. Kinderen doen bovendien gratis mee. Bekijk onze promotiefilm eens en zie hoe duizenden hardlopers over de dijk langs de Eem lopen, door het groene Hoogland West en over de singels van onze prachtige binnenstad."

NIEUW ONDERDEEL,,We hebben dit jaar een nieuw onderdeel. Direct na de start van de halve en de hele marathon gaan enkele honderden wandelaars hun 21 kilometer afleggen. Wandelen is populair merken we. Voor deze deelnemers wordt ook speciaal gezorgd: onderweg kunnen ze genieten van een heerlijke espresso, latte of cappuccino bij Toffe Koffie of bij Miek' s koffie Enzo. Ik ben trouwens wel erg benieuwd of er ook hardlopers zijn die onderweg even een snelle espresso pakken!"

Meer op www.marathonamersfoort.nl.