• Keistadnieuws

Schothorst als landingsplek voor traumahelikopter

SCHOTHORST De traumahelikopter mag tijdens avonden en in de nacht alleen landen op zogenaamde voorverkende landingsplaatsen en daarom worden inwoners van Schothorst regelmatig wakker van draaiende wieken. Zo is het grasveld bij de Paladijnenweg een aangewezen locatie als er een noodsituatie in Amersfoort is en het Mobiel Medisch Team (MMT) wordt opgeroepen. ,,Dit is een landingsplaats waarvan zeker is dat er geen obstakels zijn."

 

Jeroen van der Veer

 

Het gebeurt regelmatig dat de traumahelikopter in Amersfoort moet komen. Waar deze overdag dicht bij de locatie voet aan grond kan en mag zetten, is dat in de avonduren wel anders. Veel bewoners uit de wijk verbazen zich erover dat de helikopter bij het grasveld naast GSG Guido landt. Suggesties als landen bij een voetbalveld worden vaak genoemd, maar dat is volgens woordvoerder Roos de Gouw geen optie. ,,Vaak zit het hek rondom het complex op slot en dan zouden de artsen dus niet snel vervoerd kunnen worden naar de locatie. Dan moet eerst het hek open gemaakt worden en daardoor verlies je kostbare tijd. Dat is dan ook geen optie."

Mede daarom wordt in de avonduren in Amersfoort gekozen voor het grasveld bij de Paladijnenweg. ,,Hiervan weten wij dat de toegangswegen vrij toegankelijk zijn, er geen grote obstakels om het veld staan en daardoor een ideale plek is", aldus woordvoerder Roos de Gouw. 

 

,,Het tijdstip op de dag waarop alleen op deze voorverkende landingsplaatsen geland mag worden is afhankelijk van de zonsondergang", duidt De Gouw. ,,De piloten vliegen altijd op zicht en zijn dus afhankelijk van zonlicht. In de avond en nacht gebruiken zij goggles. Vrijwel iedere stad heeft een of meerdere voorverkende landingsplaatsen."