• Arjan Klaver
  • Arjan Klaver

Shaza Tabasha bakt lekkerste streektaart

AMERSFOORT Om je vingers erbij af te likken. Voor het vierde achtereenvolgende jaar werden taartspecialisten uitgedaagd hun creatie samen te stellen en aan de kritische jury voor te schotelen. Tijdens de Streekmarkt voor Het Lokaal werd de taart van Shaza Tabasha uitgekozen als de ultieme smaakmaker van Amersfoort.

Arjan Klaver

Afgelopen zaterdag moesten de kleurrijke en zinnenprikkelende taarten met een keur aan ingrediënten en smaaksensaties voor 11.00 uur ingeleverd zijn. Judith van 't Holt, die tot de initiatiefnemers gerekend kan worden van deze jaarlijkse zoete inval bij Het Lokaal in De Nieuwe Stad, ijsbeert nog een beetje bij het afleverpunt. „Ik verwacht vanochtend veertien taarten", aldus Van 't Holt. Pal voor het inlevertijdstip is er werkelijk een tsunami van taartenbakkers die net op tijd hun creatie afgeven. Eén ding is zeker. De jury én het publiek van de Streekmarkt staan weer voor de loodzware taak om uit een overvloed aan smaken de lekkerste, mooiste of de meest streekgebonden taart van Amersfoort en omstreken te kiezen. Ook Shaza Tabasha levert haar creatie net op tijd in. Opvallend zijn de prachtige decoraties. „Deze creatie toont een mix van mijn geboorteland Palestina en Syrië waar ik laten ben gaan wonen voordat ik afgelopen november in Amersfoort ben neergestreken", bekent de charmante Tabasha enigszins verlegen. Maar ook de inzending van Bas Renooij mag er zijn. Via een blog kon iedereen zijn bakkunsten volgen gedurende vier weken. „Ik vond het leuk dat iedereen deelgenoot kon zijn van mijn kunsten. Er zijn een paar creaties mislukt. De beste heb ik gisteravond afgerond. Hier staat hij dan. De taart is lekker en ook aan een ander zintuig heb ik gedacht. Het oog wil immers ook wat. De biscuitbodem is gemaakt met witte chocola. Daarnaast heb ik onder meer witte chocoladeroom gebruikt voor de vulling, evenals aardbeien. Rondom de taart is pure chocola aangebracht. Ben benieuwd wat de jury ervan gaat vinden."

RAMADAN Harry en Joey Mercuur alsmede Susan Silvius en Lisenka Mulder waren de connaisseurs die van alle veertien zoete guilty pleasures een vorkje mochten prikken. Stipt om 15.00 werd het in Het Lokaal, dat tot de nok toe was gevuld, angstig stil. Joey Mercuur cum suis waren unaniem in hun beslissing. Shaza Tabasha creëerde dit jaar de ultieme smaakmaker van Amersfoort. Ze nam, zoals een echte winnaar betaamt, even voor zichzelf de ruimte om een traantje weg te pinken. „Shaza heeft haar taart heel regelmatig en strak afgewerkt met ganach", aldus juryvoorzitter. „En dat is een hele kunst. Jammer dat de decoraties iets aan de zachte kant waren. Al met al een geweldige taart die het ongetwijfeld heel goed zou doen bij een patisserie die kwaliteit hoog in het vaandel heeft."

Na alle plichtplegingen vertelt de trotse winnares dat zij vijf uur bezig is geweest met haar taart. Ondanks de ramadan heeft ze er een paar keer van geproefd. „Het vasten moest ik dus verbreken, maar dat haal ik wel een keer in. Overigens ben ik van plan om een eigen patisserie in de stad te beginnen. Mijn winnende taart zal dan niet ontbreken."

Shaza Tabasha: „Deze creatie toont een mix van mijn geboorteland Palestina en Syrië waar ik laten ben gaan wonen.''