• Leerlingen van het ROC zijn al druk bezig met cadeautjes inpakken. 

    Chantal van Doorn

Sinterklaas Kapoentje: 'Niemand mag overgeslagen worden'

AMERSFOORT Voor veel kinderen is Sinterklaas de leukste periode van het jaar, maar dat geldt niet voor iedereen. Ook in Amersfoort leven nog altijd gezinnen in armoede. Juist voor hen is er Stichting Sinterklaas Kapoentje. Zij verzorgen al vijf jaar cadeautjes voor gezinnen die het niet breed hebben. ,,Van Amersfoorters, voor Amersfoorters. Geen kind mag tijdens Sinterklaas overgeslagen worden."

Jeroen van der Veer

 

Het is inmiddels zeven jaar geleden dat Chantal van Doorn uit eigen zak cadeautjes kocht voor mensen die het zelf niet konden betalen. In haar functie als budgetcoach zag ze dat er simpelweg vraag naar was en daarom besloot de Amersfoortse een stichting op te zetten. Inmiddels bestaat deze uit zeven mensen en heeft het flink wat samenwerkingspartners. Hierdoor konden er voor aankomende 5 december al bijna tweehonderd cadeautjes ingekocht worden. ,,Lego blijkt erg populair."

 

FEESTJE Kennissen, scholen of kerken melden gezinnen aan, waarna Sinterklaas Kapoentje aan de slag gaat. Zij sturen de gezinnen een brief met de boodschap dat men voor maar liefst 35 euro aan cadeautjes mag uitzoeken. ,,Dat is een groot bedrag", beseft ook Van Doorn. ,,Maar als ik iets voor mijn eigen kind zou kopen, zou dat ook zo duur zijn. Wij gunnen anderen dat ook. Het moet natuurlijk wel iets zijn waar men wat aan heeft."

Als de cadeautjes zijn ingeslagen, worden deze naar de onderwijsassistente-studenten van het ROC Midden Nederland op de Disketteweg gebracht. ,,Zij pakken het in, maken een surprise en verzinnen er een gedicht bij. We pakken het groot aan, want Sinterklaas is een feestje."

 

ARMOEDE Dit alles kan alleen gedaan worden door de samenwerking die de stichting heeft met scholen en sponsoren. ,,Zo zijn het ook de leerlingen die de zak van Sinterklaas -met daarin ook veel lekkers- voor de deur zetten", aldus Van Doorn. ,,Niemand van ons wordt gezien door de gezinnen. Dit omdat de kinderen niet hoeven te weten dat wij de cadeautjes hebben geregeld. Wij willen dus voor hen anoniem blijven."

Vaak krijgt de stichting dan wel een bedankje via de e-mail of whats-app en dat bezorgt Van Doorn een glimlach. ,,Je doet het uiteindelijk voor de kinderen. Niemand vraagt om armoede en al helemaal die kinderen niet."

 

BLIJ MAKEN Omdat de stichting dit jaar vijf jaar bestaat, gaat de Young Rotary eind november regelen dat de kinderen naar het Lieve Vrouwenplein kunnen. Van Doorn daarover: ,,Zij gaven ons dat cadeau. Het wordt voor de kinderen een verwenmiddag, waarbij Sinterklaas en de Pieten ook aanwezig zijn. Samen chocolademelk drinken, poffertjes eten en nog meer leuke verrassingen."

steeds meer partijen weten de stichting te vinden. Zo gaat De Baander voor volgend jaar stands maken voor statiegeldbonnetjes. ,,Initiatieven als deze omarmen wij. Hierdoor kunnen we heel veel kids blij maken."