• Krista Israel en Christiaan Schuinder: 'Amersfoort jaagt zijn kunstenaars de stadsgrens over'.

    Bert Vos

'Sloop NOACK-fabriek groot verlies voor Amersfoort'

AMERSFOORT Amersfoort jaagt zijn kunstenaars de stadsgrens over. Dat is de stellige mening van Krista Israel en Christiaan Schuinder, beide werkzaam als beeldend kunstenaar in de voormalige NOACK-fabriek. Nog wel. Want het blikbepalende pand aan de Soesterweg gaat voor de zomer tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwbouw. ,,Hiermee verdwijnt een van de laatste oude fabrieken van de stad, vooral nu ook de WAR aan een commerciële partij is verkocht", waarschuwen Schuinder en Israel.

Bert Vos

De in totaal 36 kunstenaars, designers en ambachtslieden, die de fabriek als een ideale werk- en broedplaats zien en er hun eigen werkateliers hebben, zouden sowieso een keer moeten vertrekken. Maar hadden nog twee jaar respijt.

BRAND De eigenaar, een vastgoedondernemer, heeft al jaren bouwplannen voor het stuk land langs de spoorlijn, maar had geen haast. Een verwoestende brand, enkele weken geleden, bracht de sloop van de voormalige 'vleeschconservenfabriek' echter in een stroomversnelling. ,,De brand heeft een werkplaats voor oldtimers in de as gelegd en het atelier van een groep jonge productontwerpers vernield. Zij zouden een dag later opengaan", vertelt Israel.

WAR De zoektocht naar een nieuwe locatie is in volle gang. Maar een plek als de deze krijgen ze nooit meer terug, beseffen ze. Hier konden ze, zoals ze zeggen, meer doen dan in een eventueel nieuw gebouw en het is betaalbaar. ,,We hadden ons willen aansluiten bij de WAR in het Warner Jenkinson Complex. Maar dat gaat dus ook niet meer door. Dus dat wordt een verhuizing naar elders. Veel kunstenaars hebben Amersfoort al verlaten. Burgerinitiatieven worden hier niet gewaardeerd. Bij de WAR hadden ze al meer dan zes ton opgehaald om het complex te kunnen kopen. En toch beslist de gemeenteraad anders. Het kunstenaarsklimaat van Amersfoort valt uit elkaar", meent Israel.

RONDJE KUNST De NOACK-kunstenaars wijzen erop dat het niet alleen om hen gaat. Het is ook een broedplaats waar mensen kunnen experimenteren en hun ideeën uitwerken. Er zijn bijeenkomsten in een gezamenlijke ruimte en er zijn exposities. Kunstenaars vinden er elkaar en werken samen aan projecten. Er vinden ook scholenprojecten plaats in samenwerking met Scholen in de Kunst. Voor deze projecten 'Rondje Kunst' en 'Zonen & Dochters' geheten worden korte workshops georganiseerd en begeleid door de kunstenaars. Samenwerking is een belangrijk onderdeel hiervan.

Israel: ,,De kunst die wij hier maken wordt nationaal en internationaal gewaardeerd. We zijn geen stelletje knutselaars die zomaar wat doen, maar kunstenaars die zelf hun broek ophouden zonder uitkering of subsidie. We willen als groep graag weer in een ruimte. Want we moeten ergens kunnen werken om ook te kunnen wonen en leven. We hebben geen idee hoe we dit gaan oplossen, maar er moet gewoon iets komen. En anders moet ik ook maar eens ergens anders gaan kijken."