• Henny Jansen

Snellere busverbinding voor Amersfoort-Noord met centrum

AMERSFOORT Met een ander, sneller lijnennet tussen Amersfoort-Noord en het centrum wil vervoerder Syntus de bus voor meer reizigers aantrekkelijker maken. Zo gaat lijn 2, Nieuwland via de Bunschoterstraat rijden en komt er een extra buslijn van station Vathorst via station Schothorst naar station Amersfoort. Deze lijn 7 rijdt via de Valutaboulevard waardoor bedrijventerrein Vathorst beter bereikbaar wordt. Syntus gaat vanaf 11 december dit jaar het stadsvervoer in Amersfoort en in het oosten en westen van de provincie Utrecht verzorgen.

Ook lijn 4, Kattenbroek krijgt een snellere route naar station Amersfoort en rijdt vanaf 11 december via Hoogland en de Stadsring. Ook gaat deze bus in de spits vaker rijden en wordt het Meander Medisch Centrum aangedaan.

Lijn 1, Soesterkwartier rijdt vanaf 11 december ook via Isselt. In de ochtend rijdt de bus van het Soesterkwartier via station Amersfoort naar Isselt. In de middag gaat de route van station Amersfoort naar het Soesterkwartier en van Isselt naar het station.

Lijn 5 en 6 rijden straks niet meer via de Varkensmarkt, maar over de Stadsring. Hiermee wordt de reistijd op deze lijnen betrouwbaarder en is er in het winkelhart van Amersfoort een rustiger straatbeeld. Lijn 5 sluit hiermee ook goed aan op de treinen naar Utrecht, Schiphol vanaf station Schothorst. Buslijnen 3 (Vathorst), 8 (Schuilenburg) en 19 (De Rusthof) blijven ongewijzigd.

NACHTLIJNEN Ook komen er nachtlijnen in en rond Amersfoort. Deze nachtlijnen rijden op vrijdag- en zaterdagnacht aansluitend op de nachttreinen Utrecht - Amersfoort. Het gaat om de nachtlijnen N70 Amersfoort Eemplein/NS - Soest - Baarn; N76 Amersfoort NS - Stadsring - Bunschoten; N3 Amersfoort NS - Stadsring - Vathorst en nachtlijn N17 Amersfoort NS - Stadsring - Amersfoort Oost - Leusden.

Verkeerswethouder Hans Buijtelaar: ,,Syntus is gekomen met een prima aanbod. Op belangrijke lijnen kom je sneller van A naar B en de nieuwe nachtlijnen sluiten goed aan bij de wensen van het uitgaand publiek. Ook het gebruik van schone bussen sluit aan bij onze inzet op duurzaamheid."

Vanuit Amersfoort zijn straks meer wijken verbonden met het Utrecht Science Park en Rijnsweerd. Reizigers uit Nieuwland en Kattenbroek krijgen een snellere verbinding en er komen nieuwe buslijnen van en naar Vathorst en Liendert/Rustenburg. Daarnaast krijgt Vathorst een directe buslijn per buurtbus, van en naar Bunschoten-Spakenburg.

Meer informatie over het Syntus-OV in de provincie Utrecht staat op www.syntusutrecht.nl