• Foto: BDUmedia

SP Amersfoort wil raadszetel terug van Rob Molenkamp

AMERSFOORT De leden van de SP hebben maandag 17 juni in een algemene ledenvergadering uitgesproken dat Rob Molenkamp zijn raadszetel aan de SP terug moet geven, meldt de lokale fractie van de partij.

Een brief met dit verzoek is namens de leden naar Molenkamp verstuurd. Daarin staat onder meer dat het 'ongepast en SP onwaardig' is om een zetel mee te nemen. In de statuten van de partij staat ook dat gekozen leden 'hun zetel ter beschikking stellen aan de vereniging wanneer het relevante partijorgaan hierom verzoekt.'

Aan de brief ligt ten grondslag dat Molenkamp zelf volgens de SP een verklaring heeft ondertekend waarin hij aangeeft de raadszetel terug te zullen geven als de algemene ledenvergadering daarom vraagt. Die verklaring met handtekening van Molenkamp heeft de partij ook openbaar gemaakt.

Het voormalige SP-raadslid in Amersfoort maakt eind mei bekend als eenmansfractie verder te gaan. Hij wilde meer vrijheid om zich in te zetten voor de natuur en hekelde tegelijkertijd de 'angstcultuur van ja-knikkers' binnen de partij. De 51-jarige was zo'n twintig jaar terug medeoprichter van de SP in Amersfoort en raadslid sinds 2014.

Molenkamp verklaarde eerder tegenover John Spijkerman van De Stadsbron die zetel niet van de partij te hebben gekregen ,,maar van de gemeente. Zo zit de wet- en regelgeving in Nederland in elkaar. En als ze dat willen veranderen, doen ze dat toch in de Tweede Kamer. Tot die tijd heeft iedereen zich aan de wet te houden, ook de SP."