• Foto: PAUL ZINKEN/EPA

SP: Sluit OV-poorten pas wanneer problemen met vervoerders zijn opgelost

AMERSFOORT Afgelopen week werd bekend dat de OV-chipkaartpoorten op station Amersfoort mogelijk al gesloten gaan worden zonder dat de problemen met het inchecken bij meerdere vervoerders zijn opgelost. De SP is hier geen voorstander van en heeft daarom het college gevraagd om de poorten pas te sluiten zodra de problemen zijn opgelost. In de tussentijd kan tijdelijk extra personeel worden ingezet om zwartrijden te voorkomen.

In Amersfoort zou op de Valleilijn een proef worden gehouden om het mogelijk te maken voor alle vervoerders bij dezelfde poortjes te kunnen inchecken. De vervoerders lijken er echter nog niet uit te komen en staatssecretaris Mansfeld is niet bereid om ze een harde deadline op te leggen, zoals ze eerder wel beloofd had. Hierdoor loopt de proef in Amersfoort vertraging op.

Het college heeft het sluiten van de poorten op het station daarom uitgesteld tot april 2016, maar heeft ook laten weten de poorten desnoods te zullen sluiten zonder dat het mogelijk is om bij willekeurig welke poort voor alle vervoerders in te kunnen checken.

De haast om de poorten te sluiten heeft onder andere te maken met het bestrijden van zwartrijders, die regelmatig gewelddadige incidenten veroorzaken. ,,De SP is altijd van mening geweest dat het beter is om meer personeel in te zetten hiertegen en de spoorwegpolitie weer in te voeren. Het gevaar bij een oplossing op basis van automatisering is dat het op termijn alleen maar tot nog verder wegbezuinigen van personeel zal leiden, en ook dat zal de veiligheid op de treinen niet verbeteren", schrijft de partij.

,,Het onderscheid tussen de vervoerders leidt daarnaast tot veel klachten bij reizigers. Het is reizigers niet altijd duidelijk dat ze bij de juiste vervoerder moeten inchecken, wat tot boetes kan leiden als ze vervolgens in de verkeerde trein stappen. Consumentenorganisaties eisen daarom al langer dat het mogelijk moet worden om bij alle paaltjes en poortjes in te kunnen checken, ongeacht met welke vervoerder je reist. Of je nou met Connexxion of met NS reist zou niet uit moeten maken."