• Gemeente Amersfoort

SP: 'Zwembad Amerena wordt grote vervuiler' 

AMERSFOORT Het zwembad van sportcomplex Amerena wil doorgaan voor 'het meest duurzame zwembad van Nederland', maar kan wel eens een grote vervuiler worden. Dit schrijft raadslid Rob Molenkamp (SP) in een serie schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Jeroen de Valk 

Het zwembad wordt namelijk verwarmd met 'biomassa', ofwel resthout. Denk aan afvalhout en pellets. Hierbij komt aanzienlijk meer CO2 vrij dan bij het (ver)stoken van kolen of gas, zo schrijft Molenkamp.

Hij heeft zijn gegevens uit een onverdachte bron: de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen). De KNAW schrijft dat bij het stoken van hout 15 procent meer CO2 vrijkomt dan met het stoken van kolen, en zelfs 95 procent meer dan met het verstoken van gas.

De SP-fractie maakt zich zorgen over overlast voor omwonenden, en ook over het bomenbestand in de stad. Worden omwonenden ziek van de verwachte uitstoot, en zullen bomen worden gekapt om aan de vraag naar 'biomassa' te voldoen?

BROEIKASGAS Volgens raadslid Molenkamp is het naïef te denken dat alleen afvalhout wordt verstookt; op den duur zullen hiertoe ook bomen worden gerooid.

Molenkamp vraagt aan het college hoeveel CO2 de biomassaketel van Amerena zal gaan uitstoten. Hoe denkt het college aan voldoende hout te komen? Die behoefte wordt aanzienlijk. De bedrijven van De Nieuwe Stad zijn aangesloten op een warmtenet, dat ook wordt gevoed door een biomassaketel. Zijn er alternatieven om het zwembad te verwarmen? Welke maatregelen kunnen worden getroffen om schade voor de volksgezondheid tegen te gaan?

Hij citeert de KNAW: ,,De Europese Unie ziet hout en houtafval als een belangrijke vorm van duurzame brandstof. (...) Naarmate de vraag stijgt, zullen meer bossen worden gerooid. (...) Het is geen effectieve manier om de uitstoot van broeikasgas te verlagen.''

Het sportcomplex Amerena aan de Hogeweg wordt momenteel afgebouwd. Het moet in april dit jaar de deuren openen.