• Koeterwaals is te zien met de voorstelling 'Modder'.

    Henry Krul

Spoffin is klaar voor de start

AMERSFOORT Gigantisch grote poppen, een hoge toren van metalen emmers, dans in een bed van aarde, een rode boevenbende, muziekinstallaties die een eigen leven leiden, een theatrale wandelroute, Tsjechov in het seminarie en intiem locatietheater over twee vrouwen in de Muurhuizen: de artiesten van festival Spoffin zijn er weer klaar voor.

Internationaal festival Spoffin brengt professioneel buitentheater en gaat morgen van start met de feestelijke Amuses in theater Flint. Een grote verscheidenheid aan artiesten geeft dan voorproefjes van voorstellingen die daarna, van vrijdag 24 tot en met zondag 26 augustus zijn te zien op straten, pleinen, bijzondere locaties en in Plantsoen West.

OPENING De sprookjesachtige parade Azalaï uit Marokko, waar ook Amersfoorters zelf aan kunnen meedoen, is vrijdag de openingsact van de negende editie van Spoffin. De stoet met poppen van drie tot zes meter hoog, begeleid door muzikanten, vertrekt om 19.00 vanaf het Neptunusplein naar de Hof.

UIT EIGEN STAD Naast talent uit het buitenland heeft Spoffin vanzelfsprekend ook oog voor makers uit eigen land en stad. Het Amersfoortse Actic laat publiek plaatsnemen in hun nieuwe installatie Canta XL, de pas opgerichte Amersfoortse groep Sillyous Productions brengt een trailer van Vlow! en Koeterwaals is te zien met Modder. Jori Hermsen, bekend van onder andere het Amersfoortse Sonja, brengt Tsjechov in het Seminarie aan de Muurhuizen. Even verderop, in de woning van Evelien Spoelder speelt Troubamour een voorstelling waarbij publiek als voyeur twee vrouwen volgt.

Bewoners van de Kruiskamp kunnen kleine groepjes festivalbezoekers met koptelefoon op voorbij zien komen: DeJong&DeWitte maakte een theatrale wandelroute door hun wijk. Muziektheatergroep BOT vond onderdak in De Lieve Vrouw voor LEK, die qua sfeer helemaal bij Spoffin past, alleen kunnen zij met hun ingenieuze installaties alleen binnen spelen.

ENERGIE Speciale aandacht is er deze editie voor groepen uit Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland, die bekend staan om hun eigenzinnigheid, soms rauwe energie en hilarisch gevoel voor humor. Bij een aantal acts speelt ook publiek een rol. Avanti Display bouwt samen met toeschouwers een toren van metalen emmers en geeft daarbij letterlijk de touwtjes uit handen. Een clown duikt op om auto's te wassen en de boevenbende van Maboul Distorsion die door de stad trekt, speelt ook graag met publiek.

Dulce Duca en Sevesfeathers zijn in het kader van Spoffin LAB twee weken lang in Amersfoort aan het werk geweest en presenteren hun nieuwste producties. Duce een wilde combinatie van circus en dramatiek; Sevesfeathers beweegt op onvoorspelbare wijze door de stad.

PROGRAMMA In Plantsoen West kan publiek terecht voor hapjes en drankjes en is dit jaar een doorlopend programma, met onder meer kindervoorstellingen, bijzondere dansproducties en muziek. Meer op www.spoffin.nl