• Robin Utrecht

Sportclub eist vaste plek in Amerena

AMERSFOORT Amersfoortse recreatievolleyballers zijn boos op het gemeentebestuur. Ze hebben dringend behoefte aan een nieuw onderkomen en vinden dat ze 'aan het lijntje' worden gehouden met onduidelijke verhalen.

Jeroen de Valk

De sporters die opereren onder de vlag van de NeVoBo (Nederlandse Volleybal Bond) hebben inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan wethouder Hans Buijtelaar en verwachten nog deze maand een antwoord. In afwachting van een reactie van de wethouder eist de NeVoBo alvast dat het iedere woensdagavond van 19.00 tot 23.00 moet kunnen beschikken over één van de  nieuwe sporthallen van sportcentrum Amerena. Dat wil zeggen: vanaf eind volgend jaar, als Amerena is opgeleverd en Sporthal Schuilenburg is gesloopt.

De volleyballers weten zich gesteund door tenminste twéé partijen: de BPA en het CDA. Raadslid Ben van Koningsveld (CDA) constateert dat er veel onduidelijkheid heerst over de invulling van het nieuwe sportcomplex; zo zouden ook een zwemclub voor senioren en het Nationale Paralympisch Zwemteam zich zorgen maken.

Raadslid Ben van Koningsveld (CDA) constateert dat er veel onduidelijkheid heerst over de invulling van het nieuwe sportcomplex; zo zouden ook een zwemclub voor senioren en het Nationale Paralympisch Zwemteam zich zorgen maken.In een brief op poten aan wethouder Hans Buijtelaar schrijft de Amersfoortse afdeling van de NeVoBo (Nederlandse Volleybal Bond) dat het zonder meer de woensdagavond in Amerena mag 'claimen'. De NeVoBo vindt dat het wekelijks terecht moet kunnen in dit nieuwe sportcomplex vanaf eind 2017; dan wordt Sporthal Schuilenburg gesloopt en Amerena opgeleverd. 

De NeVoBo schrijft: ,,Wij huren al 45 jaar(!) op de woensdagavond een sporthal van de gemeente Amersfoort; sinds de laatste dertig jaar is dat de Sporthal Schuilenburg. 'De Schuilenburg' wordt eind volgend jaar gesloopt. De nieuwe Amerena is dan de enige sporthal die geschikt is om onze vijfhonderd sporters te huisvesten.''

De volleyballers willen eindelijk zekerheid en duidelijkheid hebben, nadat ze al ruim twee jaar lang 'stelselmatig gepasseerd en aan het lijntje worden gehouden'. De schuld zou liggen bij de door de gemeente ingestelde kerngroep, die over de gebruikers van Amerena kan beslissen.

Volgens raadslid Ben van Koningsveld (CDA) zit niet alleen de NeVoBo met de handen in het haar. ,,Het stoort ons als CDA-fractie dat er telkens weer onduidelijkheid lijkt te ontstaan over de invulling van de zwembaden en de  sporthallen. Eerst trok het Nationale Paralympisch Zwemteam aan de bel en  nu zien we dat de volleybalbond niet serieus wordt genomen. Beide hebben een lange geschiedenis in Amersfoort.''

Van Koningsveld vervolgt: ,,Er is een kerngroep aangesteld die de invulling regelt. Ik wil van de wethouder weten of deze kerngroep niet opener en duidelijker kan communiceren. Nu is er veel wrijving en onrust.'' 

In de nieuwe stadswijk het Hogekwartier wordt eind 2017 het nieuwe sportcomplex geopend. Het complex gaat ruimte bieden aan recreatieve sporters én topsporters.

Om tot een aansprekende naam te komen schreef de gemeente een prijsvraag uit. 'Amerena' is een samenvoeging van Amersfoort en 'Arena'.

De gemeente schreef in juni: ,,Een arena is een plek waar wordt gestreden, waar (top)sport wordt bedreven én waar mensen samenkomen om elkaar te ontmoeten en te genieten van sport.''