• Joyce Hardeman: ,,De gemeenschappelijke factor is dat men graag netwerkt en kennis deelt. -

    Arjan Klaver

Stadse Fratse: Netwerken op vrijdag

AMERSFOORT De Stad Amersfoort verhaalt over gezelschappen die voor de betrokkenen een rusthaven zijn in een hectische wereld. Sommige gezelschappen zijn al eeuwenlang actief. In de alweer 38ste aflevering geurt de koffie bij Stadse fratsen.

Arjan Klaver

De OpenCoffee Club is in Londen door een van de grondleggers van Skype, Saul Klein, in Londen opgericht om internetondernemers, developers en investeerders met elkaar kennis te laten maken op informele bijeenkomsten. Het doel was om zo de investeringsindustrie wat transparanter te maken en zo ondernemerschap aan te moedigen. Het idee sloeg aan en is inmiddels uitgewaaid over de hele wereld. Ook in Nederland.

De eerste OpenCoffee werd gehouden in Amsterdam op 15 maart 2007 en een paar maanden later volgde Utrecht met een wekelijkse bijeenkomst. Geleidelijk aan kwamen er in Nederland meer OpenCoffee-innitiatieven. Momenteel worden iedere maand op meer dan driehonderd locaties een OpenCoffee bijeenkomst gehouden. Amersfoort kon niet uitblijven. „De gemeenschappelijke factor is dat men graag netwerkt en kennis deelt."

OPENCOFFEE Dit bekent Joyce Hardeman. Zij heeft haar schouders gezet onder het OpenCoffee-concept dat inmiddels in de Keistad elke laatste vrijdag van de maand op de radar staat van gelijkgestemden. Dit netwerkevent op de vrijdagochtend van negen tot twaalf, is informeel waar eenieder elkaar kan ontmoeten, ideeën bespreken, kennis delen, brainstormen, meetings houden of samenwerken.
Ontspannen netwerken dus, onder het genot van een kopje koffie.

BARISTA „ OpenCoffee was voor mij niet nieuw toen ik dit concept twee jaar geleden overnam van iemand die er toen een besloten netwerkbijeenkomst van had gemaakt. Dat bloedde dood. Ik besloot om de uitgangspunten van het concept weer van stal te halen: transparant, ongedwongen, laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. Ik heb er een eigen look and feel aan gegeven. Dat betekent dat tijdens de ochtendsessies een barista is. Een barista heeft veel kennis van koffiemelanges, koffiebranding, het gebruik en onderhoud van espressoapparaten en het opschuimen van melk. De koffiekunstenaar bereidt, decoreert en serveert ook de koffie. En daar is altijd een lekkernij bij. Kortom, alle ingrediënten voor een goede samenzijn heb ik geborgd tot op de dag van vandaag. Opvallend is dat dit concept jong- en gevestigde ondernemers aantrekt uit nagenoeg elk deel van Nederland. Er komen ook beslissers uit alle lagen van ondernemingen en instellingen."

SPEELTUIN Het is vrijdagochtend. Hardeman heeft bij Meet & Discover Stadsring aan de Stadsring 2 een grote zaal gereserveerd. „Ik verwacht vanochtend zo'n 75 mensen", zegt ze. „En dat is geen uitzondering. Kijk, als er 35 mensen komen dan ben ik ontevreden."

MAATSCHAPPELIJK BETROKKEN ,,Maar goed, we gaan aan de slag. Hardeman is een enthousiast netwerker pur sang. „Ik ben behalve gastvrouw ook een transferpunt die verbindingen kan leggen. Ik zorg dus dat deelnemers en deelneemsters die iets specifieks in de zakelijke sfeer zoeken, met elkaar in gesprek kunnen gaan. Aan de andere kant is dit niet een bijeenkomst waar louter met visitekaartjes wordt gewapperd. Dat is slechts een onderdeel van het OpenCoffee-concept. Het is ook zaak om met elkaar iets te bereiken zodat we bijvoorbeeld ons maatschappelijk betrokken ondernemerschap kunnen tonen."

LIEDJESFABRIEK ,,Zo hebben Marco van der Pol en ik binnen dit netwerk de volle medewerking gekregen om Liedjesfabriek van de grond te krijgen. Je kunt het vergelijken met Clini Clowns, maar dan met muziek. Aan de ene kant brengt de stichting muziek naar kinderen die erg ziek zijn en graag naar muziek willen luisteren. Aan de andere kant krijgen zieke kinderen de mogelijkheid om zelf een liedje op te nemen en daar ook nog eens een videoclip bij te maken."

VASTE ONDERDELEN ,,Daarnaast hebben we ochtenden waarin een thema centraal staat, zoals het voorkomen van burn-out. Maar het kan ook gaan over speeddaten of een workshop rondom essentiële vaardigheden op het gebied van persoonlijk leiderschap, management en marketing. Ook op met muzikale vlak pakken we uit. Laatst hadden we een zorgpianist. Dat werd zeer gewaardeerd. Uiteraard hebben we tijdens de ochtenden vaste onderdelen."

DYNAMISCHE SPEELTUIN Wat wenst een mens nog meer dan een lekker kopje koffie, een zakelijk gesprek met perspectieven, met bibberend knieën op een zeepkist en een onderhoudend gesprek met Hardeman. Deze vrijdagochtend kan zo het begin inluiden van de werkweek.

„Voor mij is OpenCoffee een dynamische speeltuin", voegt de gastvrouw eraan toe.