Stadskanonniers vieren tienjarig bestaan met eigen kanon

AMERSFOORT De Stichting Stadskanonniers Amersfoort is, in de aanloop naar de viering van 750 jaar stadsrechten Amersfoort in 2009, door een aantal vrijwilligers van de Stichting Waterlijn opgericht in juni 2008. De doelstelling van de kanonniers was en is het bereiken van (landelijke) promotie voor de oude vestingstad Amersfoort door het geven van demonstraties met een antiek kanon in een historische setting.

In de tien jaar van het bestaan hebben de Stadskanonniers vele historische festiviteiten en andere evenementen in het hele land opgeluisterd. Ook in Amersfoort en omgeving zelf vinden regelmatig activiteiten plaats, zoals het afvuren van startschoten voor marathons, de Royal Run op Soestdijk, de KiKa-Run en het geven van demonstraties tijdens de Open Monumentendagen en ter gelegenheid van de restauratie van de Grebbelinie. Na tien jaar met een geleend kanon te hebben geschoten, heeft de Stichting nu in België een eigen exemplaar kunnen kopen.

Het tienjarig bestaan van de Stadskanonniers wordt op 12 juni feestelijk gevierd in het bijzijn van burgemeester Lucas Bolsius. Hier zal ook het nieuwe kanon worden gepresenteerd. Een drietal bevriende schutterijen uit Naarden, Mechelen (BE) en Amsterdam zijn - uiteraard mét hun kanonnen - uitgenodigd om het gebeuren met enkele extra saluut schoten te ondersteunen. De Amersfoortse Stadstrompetters zullen gepaste trompetsignalen laten klinken. Het evenement vindt op dinsdag 12 juni plaats nabij de Koppelpoort en begint om 16.30 uur.