• Lex van Lieshout ANP XTRA

Stadsring51: nog zeker een half jaar blijft alles bij het oude 

AMERSFOORT De kans is groot dat Stadsring51 nog zeker een half jaar op de bestaande wijze kan blijven functioneren. In de loop van deze periode moet wel een overdracht plaatsvinden van taken aan Indebuurt033, de instelling die vanaf 1 januari 2017 het welzijnswerk in Amersfoort gaat coördineren. Dit is de uitkomst van een in grote haast georganiseerd, extra overleg in het stadhuis.

Jeroen de Valk 

Opvallend was, dat de meeste raadsleden het voor één keer met elkaar eens waren: ze voelden zich niet serieus genomen door José ten Kroode, die door Indebuurt033 was afgevaardigd. Zo mopperde Roel Mulder (Actief): ,,Ik hoor geen enkel duidelijk antwoord.'' Ben Stoelinga (Amersfoort2014) was verbaasd over 'het achteloze gemak' waarmee elke kritiek werd weggewuifd. Stadsring51-voorzitter Henk Kroon was 'onthutst en geschokt'.

Op de meeste vragen reageerde Ten Kroode met een lang betoog vol termen zoals 'infrastructuur', 'op- en afschalen' en 'de sociale kaart'. De vragen waren helder: waarom wil Indebuurt033 de sociaaljuridische dienstverlening van Stadsring51 overnemen zónder de in heel Nederland geprezen combinatie met schuldhulpverlening? Waarom lijkt samenwerking niet mogelijk? Waarom heeft Indebuurt033 vacatures uitgeschreven waarin maar nauwelijks om een juridische achtergrond wordt gevraagd?

Menige vraag moest worden herhaald, soms door de voorzitter van de vergadering. Enkele zaken werden niettemin duidelijk: Indebuurt033 wil wél in overleg treden, zolang Kroon maar niet de lakens uitdeelt. Personeel van Stadsring51 mag aanschuiven bij de honderden sollicitanten die zich al hebben gemeld. De door Stoelinga voorgestelde overgangsperiode vond Ten Kroode in het geheel niet nodig, maar gaat er kennelijk toch komen. In deze periode moet het gesprek op gang worden gebracht met hulp van een bemiddelaar.

Het is de vraag of hiermee de kou uit de lucht is. Kroon wil niet dat de problemen worden teruggebracht tot een moeizame relatie. Stoelinga zei nog maar eens tegen Ten Kroode: ,,Uw houding zegt: 'Het gaat tóch gebeuren zoals ik dat wil, pas je maar aan.' Wat mij betreft blijft Stadsring51 functioneren tot er iets beters is gevonden.''