• Amerena
  • Amerena

Startsein gegeven voor schoolzwemmen in Amerena

AMERSFOORT Wethouder Onderwijs Fatma Koser Kaya gaf dinsdagochtend het startsein voor het schoolzwemmen in Amerena. Onder de naam Amerena SwimSTAR wordt leerlingen van een aantal basisscholen uit de omliggende wijken Liendert, Rustenburg, Randenbroek en Schuilenburg door ZPC Amersfoort een mooie beweegactiviteit in het zwembad aangeboden.

Samen met Wim Oosterboer, voorzitter ZPC Amersfoort, sprak wethouder Fatma Koser Kaya met leerlingen van OBS 't Spectrum. De wethouder wenste de kinderen veel succes en plezier en startte het schoolzwemmen officieel door het lint naar de loopmat in het water door te knippen.

CLINICS Amerena SwimSTAR sluit aan bij de huidige trend om kinderen actiever en gevarieerder te laten bewegen in de vorm van clinics. De kinderen komen met het brede activiteitengebied van zwemmen in aanraking: van snorkelen en hindernisbaan tot waterpolo en schoonspringen. Hopelijk worden er zo nieuwe interesses gewekt. De samenwerkingspartners in het project zijn ZPC Amersfoort, Sro, Amersfoortse Sportfederatie, gemeente Amersfoort en KNZB.

SCHOOLZWEMMEN In 2012 is het schoolzwemmen afgeschaft in Amersfoort. Schoolzwemmen was bedoeld om kinderen te leren zwemmen, Amerena SwimSTAR heeft tot doel om het zwemmen vooral te onderhouden en plezier te beleven aan bewegen in het water. De praktijk wijst uit dat een A-diploma alleen niet voldoende is. Als het zwemmen niet wordt onderhouden, gaat het 'veilig kunnen zwemmen' hard achteruit. Hierdoor beweegt zich een groot aantal kinderen met een zwemdiploma toch niet meer veilig in het water. Bij Amerena SwimSTAR ligt de nadruk daarom niet op het halen van een diploma, maar op fun en het veilig kunnen en durven bewegen in het water.

STERRENPLAN Een aantal scholen is al enthousiast om hieraan deel te nemen. Na deelname aan Amerena SwimSTAR biedt Amerena in samenwerking met ZPC Amersfoort de kinderen de mogelijkheid door te stromen naar het Sterrenplan. Het Sterrenplan is een programma van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB), waarbij kinderen kennismaken met verschillende zwemsporten.