Stationpassage blijft toegankelijk met gesloten stationpoortjes

AMERSFOORT Vanaf 15 juli plaatst Nederlandse Spoorwegen op station Amersfoort OV-chipkaartpoortjes. Deze vervangen de huidige in- en uitcheckpalen. Vanaf 15 november sluit NS in fases de poortjes. Door het sluiten wil NS zwartrijden tegengaan en de veiligheid op stations vergroten. In het eerste kwartaal van 2016 zijn alle poortjes in gebruik. Voor bewoners en andere gebruikers die de stationpassage gebruiken om van de ene kant van de wijk naar de andere te komen, blijft het mogelijk gebruik te maken van de passage.

NS is bezig met een landelijke uitrol om stationpoortjes te plaatsen en daarna te sluiten. Verkeerswethouder Buijtelaar: ,,Hoewel we er als gemeente juridisch niet over gaan, heb ik in alle gevoerde gesprekken met NS wel ingezet op het openhouden van de passage. Ik begrijp dat de NS maatregelen moet nemen om het zwartrijden tegen te gaan en de veiligheid op de stations wil vergroten. De NS is ons gelukkig tegemoet gekomen met maatwerkoplossingen voor mensen die niet met de trein reizen maar wel gebruik maken van de passage."

NS heeft voor bewoners en niet-reizigers verschillende oplossingen om de stationpassage te blijven gebruiken. Dit kan door het laden van het gratis passagerecht op de OV-chipkaart, gebruikmaken van een OV-chipkaart waar minimaal 20 euro saldo op staat of een OV-chipkaart met daarop 10 euro saldo plus een NS-product (een NS-abonnement, Reizen op Saldo of een NS-Business Card). Wie binnen een uur in- en uitcheckt betaalt niets. Bewoners rond het station worden in het najaar door NS benaderd voor (gratis) passagepassen. Voor bedrijven in de stationsomgeving, werknemers op het station en bezoekers van restaurant 'Perron 4/5 volgens Tollius' zorgt NS voor maatwerkoplossingen.

Vanaf 15 november starten NS en Connexxion op station Amersfoort met de proef van één keer in- en uitchecken. Treinreizigers die een overstap maken tussen NS en Connexxion (Valleilijn Amersfoort- Ede/Wageningen) hoeven dan niet meer bij de ene vervoerder uit te checken en bij de andere in te checken.