• Marijke Dijkman is één van de kanshebbers voor de titel sportvrouw van het jaar.

Stemmen voor Amersfoorts Sportgala kan nog tot zondag

AMERSFOORT Wie worden straks tijdens het Amersfoort Sportgala gekozen tot sportman, sportvrouw, sporttalent en sportploeg van het jaar 2017? Op maandagavond 27 november huldigt Amersfoort zijn sporters tijdens een feestelijk programma in Theater Flint. Sportpresentator Jeroen Stomphorst treedt op als gastheer van het gala dat dit jaar alweer voor de achtste keer wordt georganiseerd.

Vorig jaar werden zwemster Lisa Kruger en voetballer Bart Ramselaar (PSV) verkozen tot sporter van het jaar en werd het heren softbalteam BioSilk Quick gekozen tot beste sportploeg.

In de afgelopen editie van De Stad Amersfoort zijn de drie genomineerde sporttalenten voor het voetlicht gebracht.

SPORTVROUW Genomineerd voor sportvrouw van het jaar 2017 zijn triatlete Jony Heerink, kanopoloër Marijke Dijkman en atlete Femke Bol. Bol, in 2016 nog verkozen tot sporttalent van het jaar, maakt nu kans op de titel sportvrouw van het jaar. Haar prestaties waren zondermeer opvallend. Zo pakte ze het goud op de 400 meter tijdens het NK indoor én outdoor.

Maar Bol heeft concurrentie van triatlete Jony Heerink, vorig jaar overigens één van de genomineerden. Afgelopen zomer spurtte Heerink op de sprintafstand in een internationaal deelnemersveld naar een gouden plak (leeftijdsklasse 30-35) tijdens het WK Triatlon in Rotterdam. De derde dame tenslotte, en eveneens een grote kanshebber op de titel, is Marijke Dijkman. Dit lid van Kanovereniging Keistad speelt al ruim twintig jaar voor de Oranjeselectie.

SPORTMAN Bij de heren gaat de strijd tussen Ben Schwietert (zwemmen), Maarten Hurkmans (roeien) en Jesper Smink (judo). Schwietert is zwemmer van ZPC Amersfoort en grossierde afgelopen jaar in medailles. Zijn hoogtepunt was zijn zilveren medaille op het WK lange baan in Boedapest (4x 100 meter vrije slag (mix).

Met zijn blik reeds gericht op de komende Olympische Spelen van Tokio is roeier Maarten Hurkmans ook een goede kandidaat voor de titel sportman van het jaar. Afgelopen zomer nog werd deze krachtpatser met de Holland 8 (tot 23 jaar) wéér wereldkampioen.

Jesper Smink zal ongetwijfeld ook al dromen van Tokio. Hij volgt inmiddels een full time programma op Papendal, won verschillende prijzen op zowel nationale als internationale toernooien en onlangs nog brons op het EK-judo.

Naast de in het artikel genoemde atleten zijn voor de titel sporttalent 2017 genomineerd: Sven Jansons (atletiek), Puck Pieterse (wielrennen) en Casper Roelofs (hockey). De genomineerde sportploegen zijn dit jaar: Cityside Apartments Quick Heren 1 (honkbal), Schoonderbeek Bouw ZPC Amersfoort Heren 1 (waterpolo) en KV Keistad dames 1 (kanopolo).

Het Sportgala wordt georganiseerd door de gemeente Amersfoort, in samenwerking met de Amersfoortse Sportfederatie ASF en SRO.

Tot zondag 19 november is het mogelijk via www.amersfoortsportgala.nl te stemmen op de genomineerde sporters.