• Cees Wouda

'Story slams' vallen in de smaak

Amersfoorters verhalen in KAdECafé

Tekst: Arjan Klaver

AMERSFOORT Niet alleen in het hippe New York of Amsterdam, maar ook in KAdECafé worden zogeheten story slams gehouden. Zondagmiddag 27 september zijn er zeven Amersfoorters die hun verhaal kwijt willen. Thema is 'Hier ver vandaan.' Uitbater Coen Molenveld is de presentator, pianiste Els slaat muzikale bruggen tussen de voordrachten.

Dankzij Twitter en Facebook is de stem van het individu steeds belangrijker geworden. Het vormde het startschot voor het fenomeen story slams, dat in Amerika tot wasdom kwam. Er was behoefte om weer terug

te keren naar de basis van cultuur en vermaak: gewone mensen die waargebeurde verhalen vertellen. Live. Mensen krijgen een podium, om in zeven minuten een waargebeurd verhaal - uit het hart - te vertellen, dat binnen een bepaald onderwerp past. Het radioprogramma This American Life uit Chicago en de vertelavond The Moth in New York pookten eind jaren negentig het vuurtje flink op om story-slams verder uit te rollen. Vertellen uit het

hart is oprecht en puur. Ook Amersfoort is klaar voor het succesconcept. Althans, dat is de indruk van twee van de initiatiefnemers Edith de Wit en Aat van der Harst, die dit concept onder auspiciën van Karin Horst van de Bibliotheek Eemland naar KAdECafé brachten. „Een keer in de twee maanden hebben we op de zondagmiddag van vier tot zes uur een bijeenkomst gehad onder de noemer 'Waargebeurde verhalen'", steekt De Wit van wal. „Voor de vierde editie dit jaar hebben we weer Amersfoorters bereid gevonden verhalen te vertellen. Met als thema 'Hier ver vandaan'. Spontaan en uit het blote hoofd.".

LEVENSVERHALEN ,,Het zijn bijzondere voordrachten die steeds meer gehoor vinden. Het is voor de stad nog relatief nieuw. Maar het is leerzaam deelgenoot te zijn van verhalen die uit het leven zijn gegrepen. Verhalen die raken, ontroeren en gedeeld worden. Zo hebben we op 27 september aanstaande Leonie Joosting Bunk. Zij besloot enige jaren geleden te voet naar Santiago de Compostella te gaan. Tijdens haar reis hield ze een dagboek bij. Was ze de eerste weken vooral bezig met hoeveel kilometers ze zou lopen, en waar ze zou slapen, gaandeweg verandert het karakter van de reis. Een reis met een passie. Ook hebben we Stamatios Doulis die afkomstig is uit de theaterwereldr. En niet te vergeten Bernadette de Boer, Sanjeevani Henriks en Isabel Nolte, die andere levensverhalen uit de doeken doen." De presentator is Coen Molenveld. De muzikale omlijsting wordt uitgevoerd door pianiste Els. „Afhankelijk wat de impact is van de voordracht, weet Els precies met ivory en ebony bruggen te slaan met de volgde storyteller", aldus Van der Harst. Toegang: vijf euro. „Belangstellenden kunnen via de website van Bibliotheek Eemland een toegangskaartje reserveren."