• Politie

Stroomstootwapen redt agent uit noodsituatie

AMERSFOORT Bij een vechtpartij in de binnenstad heeft de politie zaterdagnacht zijn stroomstootwapen ingezet. Rond 1.30 uur ging het mis, waarbij ook een agent tegen de grond is geworpen. 

Jeroen van der Veer

Agenten gingen in eerste instantie op een melding af waarbij er een klein conflict was. Na een goed gesprek met de groep leek de situatie rustig en gingen de politiemannen weg. Op de Nieuweweg liep het vervolgens uit de hand en werd een politiewagen door twee man geblokkeerd. 

De politie stapte uit en na meerdere verzoeken aan de jonge mannen om weg te gaan, escaleerde de situatie. Een politieagent werd tegen de grond geworpen en toen hij opnieuw aangevallen werd, besloot zijn collega het stroomstootwapen in te zetten.

In de tussentijd arriveerde versterking die de rest van de groep in linie op afstand wist te houden. Hierna was de situatie weer onder controle en was het mogelijk twee verdachten aan te houden.

INZET ,,De politie streeft ernaar om met minimaal geweld een maximaal effect te sorteren", aldus de politie in een persbericht. ,,Het stroomstootwapen is een middel dat kan worden ingezet als de wapenstok of pepperspray niet effectief zijn en het gebruik van zwaardere geweldsmiddelen zoals het pistool of de politiehond niet wenselijk is. De kans op ernstig letsel als direct gevolg van het stroomstootwapen is zeer gering, ook voor de verdachte in deze situatie heeft de inzet van het stroomstootwapen geen gevolgen gehad."