• Redactie

Succesvolle petitie tegen aanleg zonnevelden

AMERSFOORT Een petitie tegen de aanleg van zonnevelden in het gebied Over de Laak in Amersfoort heeft in twee weken meer dan 750 handtekeningen van omwonenden opgeleverd. De petitie vraagt aan de gemeente Amersfoort dat zij het besluit van mei 2017 om bedrijven de mogelijkheid te geven plannen in te dienen voor zonnevelden, terugdraait. Ondertekenaars vinden dat het open polderlandschap in dit gebied wordt aangetast door de geplande 16 hectare zonnevelden en voelen zich gepasseerd door de gemeente.

Ondertekenaars van de petitie zijn van mening dat het in 2017 genomen besluit van de gemeente Amersfoort om zonnevelden aan te laten leggen in het gebied Over de Laak strijdig is met de Ontwikkelingsvisie Over de Laak, die in 2016 met honderden bewoners van Vathorst in samenwerking met de gemeente Amersfoort tot stand is gekomen. ,,Deze gezamenlijke visie gaat uit van lichte recreatie, nieuwe natuur, behoud van het open polderlandschap en een goede overgang naar het waardevolle landschap van Arkemheen. In deze visie waren geen plannen opgenomen voor zonnevelden," meldt initiatiefnemer van de petitie, Chris Bruijnes in een persbericht.

Bruijnes is tevreden met de tussenstand: ,,Dit aantal handtekeningen laat zien, dat niet alleen de bewoners van wie het uitzicht vanuit hun woning wordt bedorven zich verzetten, maar zeker ook de bewoners die verderop in de wijk wonen. Zij fietsen en wandelen ook regelmatig in dit gebied. Zij mochten ervan uitgaan dat hun plan uitgevoerd zou worden. Daar dreigt nu een streep doorheen gehaald te worden doordat de gemeente de deur open heeft gezet voor vergunningaanvragen voor zonnevelden."