• Riny Gieltjes 

Supactie maakt Amersfoortse wateren zwerfafvalvrij

AMERSFOORT Amersfoorters gaan op zaterdag 23 maart tussen 11.00 en 13.00 uur te water om de Laak in Vathorst schoon te 'suppen'. Ook worden het talud en de kades zoveel mogelijk zwerfafvalvrij gemaakt. Wethouder Hans Buijtelaar geeft een welkomsttoespraak en het officiële startsein.

Suppen staat voor 'stand-up-paddle'en de opschoonactie wordt georganiseerd in het kader van de Landelijke Opschoondag, die dit jaar voor de zeventiende keer plaatsvindt. Tijdens de Landelijke Opschoondag worden door heel Nederland ruim drieduizend opschoonacties georganiseerd waar jaarlijks ruim 140.000 mensen aan meedoen. Aanmelden voor de actie in Amersfoort kan via www.lakesidesup.nl; een andere opschoonactie aandragen voor de Landelijke Opschoondag 2019 is mogelijk via www.supportervanschoon.nl

Isabella Diederich van Lakeside SUP, tevens een van de oprichters van de SUPclean-up, kijkt uit naar de actie: ,,Ik ben blij dat er zoveel mensen bereid zijn om aan de slag te gaan om de Laak weer helemaal schoon te maken. Er zijn verschillende bedrijven betrokken bij de actie, waaronder Sloepverhuur Vathorst, We Are Not Trash, BTM Trading, Sight Landscaping, Triatlon Vathorst. Deze samenwerking is essentieel om de Laak helemaal zwerfafvalvrij te maken. Deelnemers kunnen zich nog steeds aanmelden via www.lakesidesup.nl."

Helene van Zutphen (directeur NederlandSchoon) ziet het aantal aanmeldingen voor de Landelijke Opschoondag jaarlijks stijgen: ,,Ook dit jaar hebben we weer duizenden aanmeldingen binnen gekregen voor de Landelijke Opschoondag. Het is geweldig om te zien hoe de betrokkenheid stijgt en deelnemers zich massaal inzetten om de buitenruimte zwerfafvalvrij te maken. De supactie in Amersfoort is een prachtig voorbeeld van een goede samenwerking tussen inwoners, bedrijven en organisaties."