• Gyorgy Varga

Taxistandplaats Havik naar Langestraat

AMERSFOORT Om de overlast tijdens uitgaansavonden op en rond de Lavendelstraat te verminderen, verplaatst de gemeente Amersfoort als proef de taxistandplaats aan het Havik naar de Langestraat. Op zaterdag en zondag tussen 00.00 en 05.00 uur biedt de taxistandplaats, tussen Stovestraat en Valkestraat, ruimte aan zeven taxi's. De proef start op vrijdag 18 november en duurt tot en met 20 maart volgend jaar. Dat meldt de gemeente Amersfoort in een persbericht.

Op en rond de Lavendelstraat wordt tijdens uitgaansnachten veel overlast ervaren. Deze wordt voor een deel veroorzaakt door het taxiverkeer dat bij het Havik staat te wachten. Door de taxistandplaats te verplaatsen naar een deel van de Langestraat hoopt de gemeente de leefbaarheid in de binnenstad te verbeteren. Taxi's kunnen nog wel mensen afzetten bij het Havik.

De Langestraat, tussen de Stovestraat en Valkestraat, ligt centraal bij het uitgaansgebied en er zijn minder woningen boven de winkels. Tijdens de proef volgt de gemeente de ontwikkelingen nauwgezet en vraagt bewoners en ondernemers in de binnenstad om ervaringen te delen.

Alleen taxi's met ontheffing kunnen gebruikmaken van de taxistandplaats Langestraat op de uitgaansnachten (zaterdag en zondag) tussen 00.00-05.00 uur. Voor de taxibedrijven gelden (gedrags)regels op het gebied van geluid, verlichting draaiende motoren en de gebruikelijke verkeersregels. Daarnaast moeten de taxi's de Langestraat via de Varkensmarkt verlaten. De taxi's mogen klanten alleen op de taxistandplaats laten in- en uitstappen. Bij één overtreding ontvangt het taxibedrijf een waarschuwing, bij een tweede overtreding wordt de ontheffing ingetrokken.

BEZWAAR Voor het inrichten van de taxistandplaats moet een verkeersbesluit genomen worden. Dit besluit wordt woensdag 2 november in de gemeentelijke Stadsberichten in De Stad Amersfoort gepubliceerd. Bezwaar kan binnen zes weken ingediend worden bij het college.