• Artists impression van de 'westelijke ontsluiting', waarvoor in Birkhoven en de Bokkeduinen zo'n 3.000 bomen moeten wijken.

    Stichting Regionaal Spitwerk

Tegenstanders renovatie en rondweg roeren zich weer

AMERSFOORT De renovatie van het stadhuis en de aanleg van de Westtangent; deze plannen waren al goedgekeurd door de vorige gemeenteraad. Maar nu de verhoudingen zijn veranderd, roeren tegenstanders zich weer. De grootste voorstanders waren de VVD en, in mindere mate, D66. De VVD maakte winst en D66 bleef ondanks een dramatisch verlies de grootste partij in de raad.

Jeroen de Valk

De groei van andere partijen maakt het echter mogelijk om op deze besluiten terug komen. De bewonersgroepering Groen West, fel tégen de rondweg, laat via de sociale media duidelijk van zich horen. De groepering constateert dan er een nieuwe coalitie kan worden gevormd waar in ieder geval D66, CDA en GroenLinks in plaatsnemen. Als daar dan ook nog de ChristenUnie en/of Amersfoort2014 bij komt, kan deze samenwerking buigen op een ruime meerderheid. Deze coalitie weet zich vervolgens gesteund door BPA en SP; beide verklaarde tegenstanders van de Westtangent.

Groen West kwam bovendien met een nieuw argument: de aanleg kan tientallen miljoenen duurder uitpakken door gestegen kosten in de bouwsector.

KOSTENOVERSCHRIJDING Peter de Langen (van het burgerinitiatief Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort) verwees in een brief aan de nieuwe gemeenteraad ook naar deze kostenoverschrijding. Bovendien zou de noodzaak voor de weg afwezig zijn: omwonenden ervaren geen overlast in dit deel van de stad, ook niet nu de economie aantrekt. Verkeersproblemen zouden zich elders in de stad afspelen; onder meer op de rondweg van Vathorst en rond het Eemplein.

VVD-lijsttrekker Kees Kraanen twittert als reactie op de protesten van Groen West: ,,Volgens mij heeft de VVD flink gewonnen en dus gaan we gewoon onderhandelen met anderen over de coalitie. Of jij nou wilt of niet.''

Maar de VVD lijkt dus niet noodzakelijk voor een nieuwe coalitie. Wellicht met dit in gedachten verzond Hans van Wegen (BPA) een motie waarin voor de duizendste keer werd gevraagd de plannen voor de renovatie van het stadhuis terug te draaien. Zijn nieuwste munitie: een door het college zelf aangekondigde budgetoverschrijding. De renovatie moet worden uitgesteld én gaat meer kosten, aangezien er meer asbest dan verwacht werd aangetroffen. Dit was nou precies wat de BPA al járen luid en duidelijk had voorspeld.

Het gemeentelijke bericht was ook aanleiding voor schriftelijke vragen van Ben Stoelinga (Amersfoort2014).

ASBEST Zijn fractie, gegroeid van één naar drie zetels, vraagt zich af waarom al dit asbest niet al bij eerdere inventarisaties is aangetroffen. Hoe gevaarlijk is die asbest? Wie gaat het verwijderen en opruimen ervan betalen? En: hebben de onderzoeksbureaus tot dusverre hun werk niet goed gedaan?

Stoelinga: ,,Wij vinden dat het college samen met de gemeenteraad snel moet overgaan tot een heroverweging van het besluit tot renovatie van het stadhuis.'' Hij rekent op een overschrijding van tenminste een half miljoen.