• Arjan Klaver

Toon Werkt! reïntegreert mensen met kanker

AMERSFOORT Het Toon Hermans Huis Amersfoort is een van de 77 inloophuizen die zichzelf bedruipen om mensen met kanker of degene die met deze ziekte geconfronteerd wordt in de familie, een luisterend oor te bieden. „Een professioneel luisterend oor, welteverstaan", completeert Chris Hagelen-Muller de dienstverlening van deze instelling die recentelijk een nieuwe loot aan haar activiteiten toevoegde: re-integratietrajecten voor mensen die bij of na kanker weer aan het werk willen: Toon Werkt!

Arjan Klaver

Terwijl een aangename mix van thee en koffiegeuren de spreekkamer vult, voorzag bestuurslid van het Toon Hermans Huis, Martin van Hoogevest een contact van zijn handtekening. Daarmee heeft deze instelling zich gecommitteerd met de expertise van psycholoog Anke Vlaming en andragoog Amandus Boelens. Zij zijn twee professionals die als coaches gespecialiseerd zijn in re-integratietrajecten. Afgelopen donderdag hielden zij in het Toon Hermans Huis een eerste spreekuur in het kader van de nieuwe dienstverlening: Toon Werkt!

SPECIALISME „Hun specialisme is van belang om mensen met kanker of bij wie deze diagnose recentelijk is gesteld behulpzaam te zijn. „Blijven werken als je kanker hebt, of weer aan het werk gaan na je behandeling, is een onderwerp dat je steeds vaker tegen gaat komen", steekt Vlaming van wal. „Kanker is in een aantal gevallen een chronische ziekte geworden. Dat betekent dat je er langer mee te maken hebt. Vermoeidheid, lastig kunnen concentreren, geheugenproblemen. Allemaal gevolgen waar mensen na kanker mee te maken kunnen krijgen. Zeker als het om werken gaat. Maar dankzij de samenwerking die we met deze instelling hebben, staat de persoon er niet alleen voor. Wij begeleiden ook de werkgever, zodat tijdens de persoon tijdens de behandelingen aan het werk kan blijven. Want werk draagt bij aan de kwaliteit van leven. Ook bij kanker.

ONDERSTEUNING Naast de professionele hulp aan de betreffende persoon, kunnen we ook het hele gezin van een patiënt ondersteunen met ons aanbod." Uiteraard is Van Hoogevest blij met de aanvulling op de toch al nagenoeg complete dienstverlening die Het Toon Hermans Huis Amersfoort haar doelgroep biedt. Maar dat geldt ook voor Chris Hagelen-Muller die hier als coördinator werkzaam is. „Aangezien iedereen op een andere manier met de ziekte kanker omgaat, is ons aanbod zo breed mogelijk. Met alle ruimte voor elk individu.

STEUNTJE IN DE RUG Zo is er de mogelijkheid voor individuele gesprekken, of groepsgesprekken met mensen die in dezelfde situatie verkeren. Er kan aan creatieve expressie gedaan worden, bij het Open Atelier of in allerlei creatieve workshops. Er is een koor en er is een theatergroep. Er kan aan yoga, mindfulness en meditatie gedaan worden. Ook is het mogelijk je te laten masseren of een ontspannende gezichtsbehandeling te ondergaan. Er zijn speciale ontmoetingsgroepen voor kinderen en jongeren die in hun omgeving te maken krijgen met kanker. Verder worden er regelmatig thema-avonden georganiseerd over verschillende onderwerpen. We doen het niet voor niets. Per jaar gaat de deur hier 3800 keer open. Het zijn mensen die net even op dat moment een steuntje in de rug nodig hebben.Nu we vandaag zijn gestart met onze nieuwe dienstverlening, Toon Werkt!, zal de deur meerdere keren worden geopend. We voorzien in de behoefte."