• Christiaan Krouwels

Trinette Verhoeven geïnstalleerd in Pauluskerk

AMERSFOORT ,,Het mooist aan mijn beroep is dat ik altijd met het geloof bezig mag zijn." Dominee Trinette Verhoeven (56) werd onlangs in de Pauluskerk door Martin van Dam verbonden aan de classis Utrecht.

Christine Schut

De Protestantse Kerk Nederland (PKN) heeft Nederland opgedeeld in classes. Alle plaatselijke gemeenten in een bepaald gebied - luthers, gereformeerd, hervormd en protestants - werken samen in een classis. Dat krijgt concreet vorm in de classicale vergadering, waarin elke gemeente is vertegenwoordigd door een kerkenraadslid. Zo neemt de classicale vergadering een centrale plaats in binnen de kerk. Er waren 75 classis, dat aantal is recent teruggebracht tot elf. Elke classis heeft zijn eigen predikant. Voor de classis Utrecht is Trinette Verhoeven benoemd.

,,Het systeem is vereenvoudigd. Als je 75 classes hebt, heb je ook 75 besturen nodig. De kerk krimpt, dan is het goed om te krachten te bundelen en terug te gaan naar de basis. De kerk is bedoeld om het woord van God te verkondigen. We moeten oppassen voor bureaucratie. Toen de kerk groot was en veel leden hadden, was alles veel simpeler. We moeten niet in structuren werken die niet meer passen", legt Verhoeven uit.

DEN HAAG De afgelopen 24 jaar was Trinette Verhoeven predikant bij de Evangelisch-Lutherse Gemeente en de Lukaskerk in Den Haag. Daar heeft ze eind augustus afscheid genomen. Ze gaat binnenkort verhuizen naar de stad Utrecht, middenin de classis. ,,Ik heb deze nieuwe functie aanvaard omdat ik van de kerk hou en ook omdat ik bezorgd ben om de kerk. Ik wil graag mijn steentje bijdragen en proberen mensen te inspireren. Dat ze niet blijven stilstaan bij de krimp van de kerk. Mijn taak is het woord van God te verkondigen. Ik wil ook gemeenten samenbrengen zodat ze niet in hun eentje de zware last van kerk zijn hoeven dragen", aldus de predikant. ,,Er zijn nu eenmaal steeds minder vrijwilligers en kerken moeten sluiten. Het is dan jammer dat de krimp het belangrijkste onderwerp wordt. Het woord is belangrijker."

LUISTEREN De nieuwe functie van Trinette Verhoeven is 1 september ingegaan. ,,Ik ga gemeenten bezoeken, luisteren wat er speelt en collega's bezoeken. Hen aanhoren en bijstaan, maar ook gemeentes samenbrengen. Vooral om het geloof uit te dragen. Want het geloof betekent voor mij dat God zich deze wereld aantrekt. Naar hem luisteren vind ik belangrijk."

Op de vraag waar zij het meest naar uitkijkt in haar nieuwe functie, antwoordt Verhoeven: ,,Het contact met mensen en gemeenten. Het gezamenlijk zoeken en bidden. Want het geloof wordt het meest gesterkt in gesprekken en contact met anderen. Als je ziet wat God voor mensen kan betekenen."

Gevraagd naar een voorbeeld, vertelt ze over een gebeurtenis nog voordat ze dominee was. ,,Ik wist dat ik ergens beroepen zou worden. Er was iemand in die gemeente ernstig ziek. Toen kreeg ik de vraag of ik die man vast wilde bezoeken, omdat ik toch zijn begrafenisdienst moest leiden. Dat heb ik gedaan. In bed lag een grote man. 'Dominee, laten we samen bidden' zei hij. Hij nam mijn handen in zijn grote handen en samen baden we het Onze Vader. Dat zal ik nooit vergeten. Hij ook niet trouwens. Die man is toen niet doodgegaan. We hebben het erna nog weleens over gehad", blikt ze terug.

SPANNEND Over de vraag waar ze in haar nieuwe baan tegenop ziet, moet Trinette Verhoeven even nadenken. ,,Ik vind het wel heel spannend. Maar de eerste contacten waren erg plezierig. Het classisbestuur is heel fijn om mee samen te werken. Dat geeft vertrouwen."

'Ik wil graag mijn
steentje bijdragen
en mensen inspireren'

PAULUSKERK Zaterdagmiddag werd Trinette Verhoeven in een speciale kerkdienst in Baarn door dominee Martin van Dam verbonden aan de classis. Dat de dienst juist in Baarn werd gehouden, is te danken aan dominee Marjan Los van de Pauluskerk. Zij zit in het bestuur van de classis Utrecht. ,,De dienst had overal in Utrecht kunnen worden gehouden, maar dominee Los zei 'kom maar bij ons'. Ik ben nu een aantal keer in de Pauluskerk geweest. Ik ben er erg vriendelijk ontvangen. Het is ook een mooie kerk."

Dat Martin van Dam haar verbond aan de classis is opmerkelijk te noemen. De Calvijnkerk kent geen vrouwen in het ambt van dominee.

,,Hij is degene die de classis vertegenwoordigt in de generale synode. Vandaar dat hij de dienst leidde. Ik vind het geweldig dat juist Van Dam dat deed, want de classis is heel breed. Zoals gemeenschappen die wel of geen vrouwen in het ambt kennen. Dat hij het doet is fijn, dat betekent dat ik ook classispredikant ben voor mensen die geen vrouwen in het ambt kennen."

Trinette Verhoeven heeft ook een aantal kinderboeken over het geloof geschreven en geïllustreerd. ,,Er komen er vast nog meer. Als gemeentepredikant heb ik kinderen altijd belangrijk gevonden. Dat blijft zo. Ik vind dat als je iets niet aan kinderen kunt uitleggen, je dat ook niet kunt aan volwassenen", besluit de predikant.