• Willemijn van Es kijkt uit naar haar avontuur. ,,Al is het wel een beetje spannend."

    Eigen foto

'Tussenjaar' Willemijn van Es voor werk in weeshuis Nepal

AMERSFOORT Met een VWO-diploma op zak wordt de reis naar Nepal voor Willemijn van Es er één in de categorie nu of nooit. De 18-jarige neemt een tussenjaar en wil bijdragen aan een betere wereld. Aankomende week pakt ze het vliegtuig om vervolgens maanden te helpen in een weeshuis. ,,Dit ook om niet alles als vanzelfsprekend te beschouwen, maar stil te staan bij mensen die het minder goed hebben."

Jeroen van der Veer

 

De inwoner van Amersfoort hakte al een tijd geleden de knoop door, maar heeft zo nu en dan toch wel wat twijfels. Zo ver weg van huis, je naasten moeten missen en richting het grote onbekende gaan. Toch worden steeds de negatieve gedachten direct omgezet in positieve, want het is wel iets wat Van Es al langer wil. ,,Ik raakte geïnspireerd door een uitzending van 'Floortje naar het einde van de wereld'. Daar was iemand die op 23-jarige leeftijd een weeshuis in Nepal runde."

 

VERVANGENDE MAMA Hierop besloot de in het Leusderkwartier woonachtige Van Es wat op internet te gaan kijken en al snel kwam ze ook uit bij een organisatie die in het zuiden van Nepal actief is. Deze wordt gerund door een stel en samen zorgen zij voor twaalf kinderen. ,,Zij doen dit al negen jaar en krijgen alleen af en toe wat hulp van vrijwilligers." Straks is Van Es dus één van die vrijwilligers.

Het verhaal van het stel in Nepal sprak haar erg aan. Zo is de vrouw gestart met het steunen van kinderen door geld te sturen. Zo konden zij naar school en toen zij en haar man getrouwd waren, ving ze ook daadwerkelijk de kinderen op.

,,Met zo'n groot hart als dat van haar kunnen deze kinderen volgens mij geen betere vervangende mama hebben."

 

DRIJFVEER Zelf zal de Amersfoortse een ondersteunende taak hebben. Helpen waar nodig, maar ze wil ook iets tastbaars achterlaten. ,,We gaan een bibliotheek verbouwen", zegt ze trots. ,,Opknappen, nieuwe boeken neerzetten en bijvoorbeeld actief de kinderen spelletjes leren. Het is dus niet alleen het stel ontzien van dingen, maar we gaan ze ook echt iets tastbaars bieden."

Haar drijfveer is daarbij 'We can't help everyone, but everyone can help someone' en daarmee hoopt ze het tweetal een goede dienst te bewijzen. ,,Het voelt gek dat het bijna zo ver is", bekent ze eerlijk. ,,Lang speelde dit in mijn hoofd en ik heb veel moeten regelen. Spannend is het zeker en soms twijfelde ik wel of ik moest gaan. Dan kon ik het allemaal niet meer overzien en werd het simpelweg even iets te veel."

 

STEUN Op die momenten ontving de tiener steun van haar ouders. Dat ontving ze ook op financieel gebied, waarbij ze ook hulp kreeg van stadsgenoot JanWillem Nieboer. Deze hardloopliefhebber met een eigen hardloopzaak heeft een 'elke dag hardloop challenge' en haalt hierbij geld op. Geld dat Van Es mee naar Nepal mag nemen. ,,Super lief dat hij dit doet. Hierdoor kan ik nog meer meebrengen naar Nepal en daar ben ik JanWillem dankbaar voor. Het gaat een onvergetelijke reis worden."