• Mees van Eerd
  • Diana Beekvelt

Twee Amersfoortse fotografen genomineerd voor WNF-Frans Lanting Photo Award

AMERSFOORT De Amersfoortse amateurfotografen Diana Beekvelt en Mees Van Eerd maken kans om één van de prijzen van de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland te winnen. Zij behoren tot de genomineerden van de WNF-Frans Lanting Photo Award.

Een jury onder leiding van wereldberoemd natuurfotograaf en WNF-ambassadeur Frans Lanting heeft dertig natuurfoto's genomineerd in drie leeftijdscategorieën. Daaronder valt ook de prestigieuze Frans Lanting Award. Met 11.559 inzendingen waren er dit jaar een recordaantal inzendingen. Vanaf vandaag kan iedereen

ook op een van de nominaties stemmen voor de Publieksprijs. De uitreiking van de prijzen is begin december.

VAN EERD De 11-jarige Mees Van Eerd stuurde ook een indringende foto in, maar dan van een ander karakter. Met zijn foto vertelt hij een triest verhaal van een eekhoorn die is aangereden door een auto. ,,We vonden de dode eekhoorn aan de kant van de weg. Heel erg zielig. Ik was boos op de auto's. Er zijn er ook veel te veel. Met een foto wilde ik het trieste verhaal laten zien."

BEEKVELD Diana Beekvelt deelt een van haar favoriete foto's met de jury: een indringend portret van een Afrikaanse buffel, die ze in het Zuid-Afrikaanse Hoedspruit tegenkwam. ,,Het was zo fijn dat ik op het juiste moment bij de buffels kon zijn om deze foto te kunnen maken. Het licht, contrast en scherpte maakt dat ik deze foto tot een van mijn favorieten wil noemen."

Juryvoorzitter Frans Lanting is onder de indruk van de ingezonden foto's in de wedstrijd. ,,Wat zijn er toch veel talentvolle natuurfotografen in Nederland. De kwaliteit van de foto's was ook dit jaar weer fantastisch. Het is een genot om alle inzendingen door te nemen. Het maakt niet uit of het foto's zijn van verre oorden of van dichtbij in Nederland, want natuur is overal."

VIER PRIJZEN De WNF-Photo Award kent een Publieksprijs en drie juryprijzen: de WNF-Kids Award (6-11 jaar), de WNF-Young Talent Award (12-18 jaar) en de prestigieuze Frans Lanting Award voor volwassenen. De fotowedstrijd wordt voor de vierde keer door het Wereld Natuur Fonds georganiseerd in samenwerking met Frans Lanting. Lanting wordt beschouwd als één van de grote natuurfotografen van deze tijd. Al 40 jaar reist hij de wereld over om de schoonheid van de natuur vast te leggen.

Met deze fotowedstrijd hoopt Lanting anderen te inspireren voor natuurfotografie en daarmee respect voor de natuur te stimuleren. De hoofdprijs is een fotoreis naar een WNF-project en de prestigieuze WNF-Frans Lanting Photo Award. De winnaars in de categorieën voor kinderen en jongeren en de winnaar van de Publieksprijs ontvangen ook een bokaal en hebben een ontmoeting met Jasper Doest. Verder krijgen alle winnaars een overnachting in Center Parcs.

De jury bestaat uit model, actrice én fotografe Kim Feenstra, WNF-ambassadeurs Humberto Tan, André Kuipers, de internationaal onderscheiden natuurfotograaf Jasper Doest en natuurlijk Frans Lanting zelf. Vanuit het Nederlands Fotomuseum is verder Marieke Wiegel jurylid. WNF-expert Christiaan van der Hoeven completeert de jury. De juryleden letten bij hun beoordeling van de inzendingen enerzijds op het resultaat (accent op fotografie en beeld) en anderzijds op het verhaal achter het beeld.