• Provincie Utrecht

Twee uitstootvrije bussen in gebruik genomen

AMERSFOORT Gedeputeerde voor Mobiliteit Dennis Straat van de provincie Utrecht en de Amersfoortse wethouder Hans Buijtelaar hebben woensdag twee uitstootvrije bussen van Syntus Utrecht officieel in gebruik genomen. ,,De provincie Utrecht wil dat het openbaar vervoer in 2028 honderd procent schoon is. Met deze twee eerste uitstootvrije bussen in Amersfoort Stad zetten we een belangrijke stap in die doestelling en daarmee dragen we bij aan een betere luchtkwaliteit", aldus Straat.

,,Onze ambitie is om in 2030 als stad CO2-neutraal te zijn. Schoon en duurzaam openbaar vervoer is voor Amersfoort van groot belang. De inzet van deze twee elektrische bussen is een eerste goede stap, maar meer is nodig. In nieuwe aanbestedingen hebben we veel aandacht voor schoon en duurzaamheid", vertelt wethouder Mobiliteit Hans Buijtelaar.

Reizigers in Amersfoort hebben de afgelopen maanden al kennis kunnen maken met de twee elektrische 'BYD-bussen'. Die zijn voorzien van dezelfde faciliteiten als andere Syntus Utrecht bussen, zoals dubbele informatieschermen, Wifi en USB-oplaadpunten. Daarmee is de elektrische bus een volwaardige bus.

De elektrische bussen worden ingezet op de lijnen 2, 3, 5, 6, 7, 17 , 76 en 217. Ze rijden met een duidelijk herkenbare bestickering zodat de reiziger ziet dat het een elektrische bus betreft.

De provincie Utrecht start nog dit jaar een onderzoek naar de benodigde voorzieningen voor meer elektrisch busvervoer in de provincie Utrecht. Dit doet zij in overleg met de gemeente Amersfoort en Keolis (Syntus Utrecht).