• Annemoon van Hemel

Tweede Bachdag in de maak

AMERSFOORT De stad krijgt volgend jaar een nieuwe Bachdag, op zaterdag 8 oktober 2016. Afgelopen zaterdag vond tijdens een vrijwilligersbijeenkomst in de Mannenzaal de officiële aftrap plaats van de voorbereidingen. Geïnteresseerde musici en muziekgezelschappen kunnen via bachdagamersfoort.nl hun plannen indienen voor bijdragen aan het festival. Via een kring 'Vrienden van de Bachdag' is begonnen met de fondsenwerving.

,,De eerste Bachdag, in 2014, was te mooi om het daarbij te laten", zegt Koos van Noppen, secretaris van het bestuur. ,,Toen we na een jaar radiostilte de koppen weer bij elkaar staken, hadden we meteen zin om weer aan de slag te gaan." De eerste aflevering van de Bachdag, een vrijwilligersinitiatief van Amersfoortse muziekliefhebbers, was een doorslaand succes. In oktober 2014 vonden op één zaterdag ruim veertig concerten plaats; in alle kerken en kapellen van de binnenstad, maar ook op onverwachte locaties, zoals in winkels, onder de OLV-toren en in de rondvaartboot van De Waterlijn. Het muziekfestival trok enkele duizenden bezoekers. Onder de uitvoerenden waren klinkende namen als Willem Brons, Daniël van der Hoeven, Anoek Brokaar, Lonneke van Straalen, Henriëtte Feith, Maria den Hertog, Marjon Strijk, Jan Jansen, Rien Donkersloot en het Nieuw Bach Ensemble onder leiding van Krijn Koetsveld.

MASTERCLASSES Het raamwerk van de Bachdag 2016 is in grote lijnen gelijk. Alle concerten zijn gratis toegankelijk, met uitzondering van het slotconcert. Het aantal locaties wordt uitgebreid. Zo zullen deze keer ook concerten plaatsvinden in de Rochuskapel, die vorige keer gesloten was in verband met de restauratie. Nieuw zijn ook de openbare masterclasses, voor talentvolle leerlingen. Evenals vorig jaar zullen ook andere disciplines vertegenwoordigd zijn tijdens het muziekfestival: kunstenaars, schilders, fotografen, acteurs en dansers.

JUBILEUM De stichting Bachdag Amersfoort werkt nauw samen met het Bachcantatekoor en -orkest, bekend van de concertreeks in de Xaveriuskerk. Volgend jaar bestaat het muziekgezelschap onder leiding van Bas Ramselaar 20 jaar en dat wordt aan het slot van de Bachdag gevierd met een grootse uitvoering van de 'Hohe Messe' in de St. Joriskerk. Via de site bachdagamersfoort.nl kunnen nu reeds kaarten worden besteld voor dit concert, à 25 euro per stuk. Met de aanschaf steunen bezoekers de organisatie van de Bachdag.

VOORZITTER Annet van Goor-Oortgijsen, voorzitter van het bestuur van de stichting Bachdag Amersfoort, zag zich genoodzaakt om privé-redenen haar functie neer te leggen. ,,Een groot verlies", zegt Van Noppen. ,,Ze heeft veel betekend voor het slagen van de eerste Bachdag. Gelukkig blijft ze achter de schermen beschikbaar voor een aantal klussen." Het bestuur hoopt snel een opvolger te kunnen benoemen.

foto Enkele duizenden bezoekers wisten een veertigtal concerten te vinden in de eerste editie.