• Inwoners van de Bloemenbuurt in het Soesterkwartier zijn nog niet uitgesproken over de serie.

    Evangelische Omroep

'Typisch Bloemenbuurt' maakt tongen los

AMERSFOORT De afleveringen van Typisch Bloemenbuurt zijn allemaal uitgezonden maar de inwoners van het Soesterkwartier zijn er nog lang niet over uitgesproken. De één vond het helemaal geweldig wat er te zien was op landelijke televisie en de ander keek met lichte gêne naar de beelden.

Jeroen van der Veer

Het moet gezegd worden; de makers van het programma zijn erin geslaagd om enkele interessante passages in de uitzendingen te verwerken. Wie heeft er niet liefkozend naar kabouterdokter Alex gekeken en wat was Gerda lief toen zij langsging bij haar eenzame moeder. Toch zijn veel Soesterkwartierders van mening dat 'hun' Soesterkwartier vertekend aan Nederland is getoond.

VERTEKEND BEELD ,,Als je in een wijk waar ruim 10.000 mensen wonen steeds dezelfde mensen in beeld brengt, vind ik het niet zo gek dat er een vertekend beeld komt", zegt één van de buurtbewoners. ,,Er zijn meer straten dan alleen de Fuchsiastraat in de Bloemenbuurt", vult een ander aan.

VOOROORDELEN Ook Gerda van Beek is teleurgesteld in de uitzendingen. Zij was meerdere keren te zien, maar had zich er iets anders van voorgesteld. ,,Het is toch de EO? Dan verwacht je dat ze eerlijk handelen. Ze hebben nu een heel vertekend beeld neergezet van ons en dat vind ik spijtig. Ik ben van mening dat wij dat niet verdienen."

Zo deed zij mee aan het programma om aan te tonen hoe gastvrij en behulpzaam de buurtbewoners zijn. ,,Dat we straatfeesten organiseren, dat we alles voor de kinderen doen en ook dat wij klaarstaan voor de ouderen. De sociale controle is hier groot, maar het leek alsof iedereen hier zuipt en feest. Dat is echt niet zo." ,,Het geeft een te eenzijdig beeld", baalt ook Ilonca Franke. ,,En dan nog niet eens een representatief beeld van de Bloemenbuurtbewoners.
Jammer, want daarmee doe je geen recht aan de bewoners."

Rilana ter Schure woonde zelf een tijd in het Soesterkwartier en verhuisde naar Barneveld. Zij bekeek de uitzendingen met een glimlach. ,,Toen ik er ooit kwam wonen vond ik die straten intimiderend omdat ik 'import' was, maar naarmate ik de mensen leerde kennen vond ik ze juist bijzonder. Ik was maar een jonge meid, alleen en toch leek ik welkom. Ja, natuurlijk bleef ik import, maar ik was ook een buurtbewoonster en nergens heb ik ooit zoveel buren gekend als in het Soesterkwartier. Als je het mij vraagt is Typisch Bloemenbuurt gewoon een programma over een aantal inwoners van deze wijk, stuk voor stuk bijzondere figuren in mijn ogen. Ik vind het juist mooi om eens bij deze mensen binnen te mogen gluren."

TROTS Die mening deelt ook Van Beek, die erg trots is op het wijkje waarin zij woont. Dit vertelde ze ook voor de camera, maar dat werd niet uitgezonden. Daar baalt ze van, maar haar liefde voor de buurt blijft altijd hetzelfde: ,,We zijn één grote familie en daarom hou ik er zo van om hier te wonen. Ik ga hier dan ook alleen nog maar weg als ik in een kistje lig, zelfs dan moeten ze mij wegdragen."