• „Al met al zijn er nogal wat geluidsproducerende apparaten waar we op uitkijken", zegt Ambagtsheer.

    Arjan Klaver

Verhitte klachten over airco's

AMERSFOORT Er schuilt een hoop ergernis en geweeklaag achter de levendige winkelstraten van Amersfoort. De oprukkende airco's die aan de achterzijde van de winkelpanden zijn geplaatst, leveren behalve verkoeling van het binnenklimaat, verhitte discussies met de omwonenden op.

Arjan Klaver

„Ondernemers willen over dit onderwerp niet met ons in gesprek gaan," zegt Lettie Ambagtsheer. Zij is één van de bewoners van de Valkestraat. Het moet gezegd, ze woont schitterend. Haar huis grenst aan een verrassend stil binnenterrein dat op haar beurt begrensd wordt door de Valkestraat, Achter de Heilige Geest en de Kortegracht. Veertien huishoudens hebben daar hun achtertuintjes, schuurtjes, slaap- of badkamers, dakterrassen en balkons. Toen zij hier twaalf jaar geleden kwam wonen, was alles nog heerlijk rustig. „Ik hoorde zelfs op rustige ochtenden niet zo heel ver weg een haan kraaien. Samen met een zacht tingelend kerkklokje waande ik me op het platteland."

In de afgelopen jaren heeft ze Amersfoort zien opbloeien. Winkeliers proberen een zo gerieflijk mogelijk binnenklimaat te creëren. Met een wildgroei van het aantal airco's aan de gevels of op platte daken als resultaat. „Subway opende hier een filiaal en hing een airco onder iemands badkamerraam. Na veel gedoe is deze inmiddels verplaatst", aldus Ambagtsheer. „Al met al zijn er nogal wat geluidsproducerende apparaten waar we op uitkijken. Geen probleem zou je denken, daar zijn immers regels en prima te treffen maatregelen voor. Op papier is dat inderdaad het geval, maar de praktijk is weerbarstiger. Want wat te denken van een kapotte vriezer die twee nachten lang een afgrijselijk kabaal maakte omdat de monteur niet eerder kon komen. De politie moest er zelfs aan te pas komen. Hoewel het kabaal volgens metingen van de gemeente net binnen de geluidsnormen valt, worden wij gek van de overlast. Een hele nacht gepiep. Het voelt als een foltering. Dat zou voldoende reden moeten zijn om met elkaar in gesprek te gaan. Vraag als ondernemer eerst eens waar we precies last van hebben en of we wellicht over oplossingen hebben nagedacht in plaats van ons meteen weg te zetten als 'zeurende en dwarsliggende bewoners'. Het zal je verbazen hoezeer we met hen mee willen denken. Andersom lijkt er helaas bar weinig coulance. Met wederzijds begrip en creativiteit moet het toch lukken elkaar te vinden."

Uiteraard heeft monumentenzorg ook naar het euvel gekeken. Na een grondig onderzoek kwam zij tot de volgende conclusie die op schrift is gesteld en naar de twistende partijen gestuurd. 'De commissie is van oordeel dat het open en bloot plaatsen van airco's in het rijksbeschermd stadsgezicht niet aanvaardbaar is', luidt haar verklaring. 'De commissie adviseert aan de klacht tegemoet te komen door het omkasten van de airco-units. Omkasting laag houden, met schoepen voor luchttoetreding. In (gecoat) metaal of hout, kleur gevel of donkere kleur. „Ik ben benieuwd of we binnenkort de gesprekken weer op gang kunnen brengen", hoopt Ambagtsheer.