• KeistadNieuws

Mogelijk snel maatregelen tegen gevaarlijke Leusderweg

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort gaat de toegestane snelheid op de Leusderweg mogelijk verlagen. Dit zegt wethouder Hans Buijtelaar. Zondagmiddag gebeurde op deze weg nog een heftige ongeluk, waarbij een moeder (36) en haar kind (4) zwaar gewond raakten. Ook een man uit Apeldoorn moest met spoed naar het ziekenhuis. 

Jeroen van der Veer

Het heftige ongeluk op de Leusderweg, waarbij zondagmiddag drie gewonden vielen, hebben veel tongen losgemaakt. Twee traumahelikopters moesten naar Amersfoort komen om medische hulp te verlenen. 

Op social-media kwamen veel reacties over de weg, die volgens buurtbewoners veel te smal is. ,,Je wordt op dit punt, als fietser, altijd afgesneden", aldus één van hen. ,,Het is daar ook altijd chaos en veel te druk."

Hoe het ongeluk zondagmiddag heeft kunnen gebeuren, is nog niet bekend. Vermoedelijk kreeg de bestuurster van een auto een black-out en raakte daarbij de drie personen. Een buurtbewoner: ,,Daar moest het gewoon een keer fout gaan. 50 op deze weg is veel te hard. Dertig kilometer per uur is hard zat. Fietsers en automobilist hebben op deze weg geen ruimte. Als je moet uitwijken voor een geparkeerde auto die midden op straat staat (wat vaak gebeurt), dan kun je een ongeluk bijna niet voorkomen... of je nu wel of geen black-out hebt..."

De klachten zijn ook bij de gemeente bekend, aldus Hans Buijtelaar. Mede daarom had de wethouder al opdracht gegeven te onderzoeken of de maximum snelheid naar beneden kon gaan. ,,De weg is druk en heeft veel functies. Denk hierbij aan de wijkontsluitingsweg en het winkel- en woongebied. Naar aanleiding van het initiatiefvoorstel van VVD en GroenLinks wordt volgend jaar het winkeldeel aangepakt. Daarnaast onderzoek ik de mogelijk om naar 30 kilometer per uur te gaan." 

Vorig jaar ging het op de Leusderweg ook al flink mis, toen een oudere man werd aangereden en zwaar gewond raakte. Uit cijfers van Rijkswaterstaat, die RTL Nieuws heeft geanalyseerd, blijkt de Leusderweg een gevaarlijk punt te zijn. Zo staat volgens de cijfers het kruispunt Leusderweg/Kersenbaan bekend als kruispunt waar veel ongelukken gebeuren.