• HANS FRANZ

Syntus: 'Nieuwe dienstregeling biedt snellere verbindingen'

AMERSFOORT De nieuwe dienstregeling van Syntus Utrecht gaat zondag 15 december in. Samen met de provincie Utrecht en gemeente Amersfoort heeft de vervoerder naar eigen zeggen gekeken naar de manier waarop het busvervoer in de stad beter afgestemd kan worden op de behoefte van de reiziger: ,,Dit heeft geleid tot een gedeeltelijke uitbreiding van het vervoersaanbod en betere routes in Amersfoort Zuid. De wijzigingen hebben voor het merendeel van de inwoners voor Amersfoort dan ook positieve gevolgen." Hieronder de belangrijkste wijzigingen van de nieuwe dienstregeling.

STADSDIENST AMERSFOORT ZUID De routes van de stadslijnen 8, 9 en 19 in Amersfoort-Zuid wijzigen, zodat reizigers vanuit de wijken sneller op het station en in het centrum zijn.

Lijn 8 Station-Schuilenburg via Stadsring:

De route wijzigt. Vanaf het station rijdt de bus via het centrum, de Stadsring en de Hogeweg direct naar het sportcomplex Amerena. Vanaf daar wordt de route vervolgd door de wijk Schuilenburg. De oude haltes Juliettestraat en Fideliostraat komen te vervallen. Op de Ringweg Randenbroek komt een nieuwe extra halte Juliettestraat. 

Lijn 9 Station-Leusderkwartier via Eemgaarde:

Lijn 9 neemt de route van de huidige lijn 8 door het Leusderkwartier over. De bussen rijden de lus door het Leusderkwartier tegen de klok in. Met een tijdelijke omleiding wordt door de Stephensonstraat gereden, gedurende de werkzaamheden op de Leusderweg. De halte De Eemgaarde wordt vanaf volgend jaar alleen op verzoek bediend. Hiervoor wordt de halte voorzien van een drukknop waarmee je aan kan geven dat je mee wilt. Totdat de drukknop geplaatst is, wordt De Eemgaarde nog standaard door lijn 9 bediend. 

Lijn 19 Station-Rusthof via Bergkwartier:

Lijn 19 neemt een deel van de route van lijn 9 door het Bergkwartier over. De bussen rijden een snellere route door de wijk, dus niet meer via Surinamelaan, Arubalaan en Curaçaolaan. Er komen nieuwe haltes op de Bonairelaan. 's Morgens rijdt lijn 19 eerst naar RoyalHaskoningDHV en dan naar Rusthof, 's middags andersom. Ook ijdt lijn 19 in de spits van/naar RoyalHaskoningDHV en Rusthof. In de avonduren en op zaterdag en zon- en feestdagen rijdt lijn 19 van Centraal Station tot aan het Borneoplein.

VERDERE WIJZIGINGEN 

Lijn 201 Rijnsweerd Noord – Utrecht Science Park – Amersfoort Centrum (Nieuw):

Dit is een nieuwe buslijn die van maandag t/m vrijdag in de avonduren en in het weekend de hele dag rijdt. De bus rijdt tussen Amersfoort Centrum (Brabantsestraat) en Rijnsweerd Noord. In Amersfoort worden de haltes Centrum én Eemplein bediend. Hier kan worden overgestapt vanuit en naar de verschillende wijken. De lijn vervult een behoefte van onder andere forenzen met onregelmatige werktijden. Lijn 201 biedt hen voortaan ook in de avonduren en in de weekenden tussen Amersfoort en Utrecht een goede verbinding. 

Lijn 5 Station - Vathorst via Schothorst;

In de ochtend- en avondspits vervallen enkele ritten van en naar Schothorst: 's morgens richting Schothorst en 's avonds richting station. Lijn 6 Station - Liendert en Rustenburg
De rijtijd wordt aangepast zodat bussen niet meer onnodig staan te wachten in de wijk (halte Ganzenstraat). Als de bus richting Liendert te vroeg is, dan wacht deze voortaan bij de halte Neptunusplein.

Lijn 7 Station - Vathorst via Zielhorst:

In de ochtend- en avondspits vervallen enkele ritten van en naar Schothorst: 's morgens richting Schothorst en 's avonds richting station. Om lijn 7 op de drukke tijden te ontlasten rijdt lijn 203 een aantal extra ritten via de route van lijn 7 van en naar de Valutaboulevard. 

Lijn 10 Station - Hoornbeeck/Van Lodenstein College:

Op lijn 10 worden extra ritten toegevoegd, één in de ochtendspits en enkele in de middag. Daarnaast worden er vaker langere bussen ingezet zodat scholieren comfortabeler vervoerd worden.

Lijn 17 Station – Leusden / Lijn 217 Station - Leusden (sneldienst):

Waar nodig worden de vertrektijden aangepast zodat de bussen beter op tijd kunnen rijden. Dit is met name voor lijn 17 het geval.

Alle aanpassingen zijn tevens gepubliceerd op www.syntusutrecht.nl/dienstregeling2020. Een overzicht van de aanpassingen in Amersfoort zijn op de buskaart Amersfoort te vinden.