• Nicoline Lans
  • Nicoline Lans
  • Nicoline Lans
  • Nicoline Lans

Vernieuwing station Schothorst afgerond

Nicoline Lans

SCHOTHORST De vernieuwing van busstation Schothorst is, op het groen in de grote ronde plantenbakken na, klaar. Op donderdagmiddag werd de afronding gevierd door wethouder Hans Buijtelaar en projectleider Roy Fox onder het genot van een hapje en een drankje.

Voorheen sloten de treinen en de bussen niet goed op elkaar aan en hadden de bussen op de busbaan niet genoeg ruimte. Ze moesten op elkaar wachten, konden elkaar niet passeren en dat leidde vaak tot vertragingen of juist te vroeg vertrekkende bussen. In september 2014 startte daarom de verbouwing aan de busbaan bij station Schothorst. Medio december was de verbouwing afgerond.

,,De bussen hebben nu meer ruimte", vertelde wethouder Buijtelaar donderdag aan de aanwezige buurtbewoners. ,,De busbanen zijn breder waardoor de bussen elkaar nu kunnen passeren en ze niet meer op elkaar hoeven te wachten. Ook hoeven de reizigers nu geen aansluitingen meer te missen. Het moet alleen nog wat groener, maar dat gaat de komende tijd nog gebeuren".

Naast het verbreden van de busbanen zijn de fietsenstallingen, die voor de vernieuwing nog aan de kant van de bushaltes stonden, verplaatst naar de overkant van het spoor, de kant van bedrijventerrein De Hoef. Het aantal plaatsen voor fietsen is hetzelfde gebleven.

,,Het zal wennen zijn voor de fietsers om nu aan de andere kant te moeten parkeren", aldus Buijtelaar. ,,Maar hier kunnen de fietsen nu niet meer staan".

De wethouder stond aan de kant van de bushaltes, vlak naast de kar van 'Panini Italiani', die voor deze gelegenheid had gezorgd voor de hapjes en drankjes. 'Panini Italiani' zal zich vestigen in wat voorheen het kaartjesloket was.

Over het plein was een rode loper uitgelegd, en dat was niet zonder reden. ,,Die rode loper is voor jullie", legde Buijtelaar uit. ,,Het is een compliment aan de omwonenden. Ik wil jullie complimenteren voor jullie inschikkelijkheid. Jullie waren erg attent en gaven bij ons aan waar we verbeteringen aan konden brengen. Het is ook uw plein geworden."

Op de ramen van het oude kaartenloket hangen de komende tijd foto's van het bouwproces en is goed de voor- en na-situatie te zien.

Het vernieuwen van de busbanen nam aannemer Dura Vermeer op zich en ProRail heeft de fietsenstallingen naar De Hoef verplaatst. Het project bij station Schothorst is onderdeel van 'Beter Benutten', een programma van de overheid, de regio's en het bedrijfsleven om de bereikbaarheid van de drukste regio's van Nederland te verbeteren.

In september zal de eerste universitaire opleiding fysiotherapie van Nederland zich op De Hoef vestigen, zo deelde Buijtelaar met de aanwezigen. Dat zal de eerste Amersfoortse universiteit zijn.

Na de woorden van de wethouder werden glazen prosecco aan de aanwezigen uitgedeeld. ,,Laten we proosten op het vernieuwde station Schothorst", stelde Buijtelaar voor terwijl hij het glas hief. De aanwezige buurtbewoners volgden meteen zijn voorbeeld.

Foto: Samen met wethouder Buijtelaar heffen de buurtbewoners het glas op het vernieuwde station Schothorst.

Foto's 2 en 3: De vernieuwing van station Schothorst is afgerond en dat werd donderdag gevierd onder het genot van een hapje en een drankje.

Foto 4: 'Panini Italiani' zal zich vestigen in het voormalige kaartjesloket van het vernieuwde station Schothorst.