• Politie

Vijf verdachten mishandeling agente vrijgelaten

AMERSFOORT De 21-jarige man die zaterdagmorgen een agente mishandelde wordt dinsdag voorgeleid bij de rechter-commissaris op verdenking van poging doodslag. Van de in totaal zes mannen en vrouwen is hij de enige die momenteel nog vast zit. De andere vijf aangehouden verdachten zijn heen gezonden en blijven verdachten voor het onderzoek. 

Jeroen van der Veer

De mishandelde agente is nog altijd niet in staat om een aangifte te laten opnemen. Zij heeft onder andere een zware hersenschudding opgelopen. Drie andere agenten liepen ook letsel op aan hun schouder, rug, nek en been. Zij maken het naar omstandigheden goed. ,,Na berichtgeving over het incident stroomden steunbetuigingen binnen van bewoners, volgers op social media, kijkers en lezers voor de agenten. Het politieteam heeft die betrokkenheid en het meeleven als grote steun ervaren."

Aanleiding van dit alles was het gegeven dat een agente een 20-jarige vrouw aansprak op vernieling van een winkelruit. Een groep van vier mannen en een vrouw begonnen zich ermee te bemoeien, waarna de 21-jarige man een klap uitdeelde en de agente probeerde te wurgen. 

Drie collega's van de agente pasten geweld toe om haar te ontzetten uit haar levensbedreigende situatie. Omdat dit geen effect had op het verzet en geweld door de groep, werd met de inzet van het stroomstootwapen gedreigd. Daarop staakte de 21-jarige man direct zijn wurgpoging en de groep stopte met verzet en het geweld.  Deze zes personen – twee vrouwen en vier mannen in de leeftijd van 17 t/m 22 jaar uit Bunschoten-Spakenburg – werden aangehouden voor mishandeling.