• Het nieuwe bestuur van LAKS, met Vincent Vegt in het gele shirt.

    Privebezit Vegt

Vincent Vegt in bestuur van LAKS

AMERSFOORT Om iets voor zijn medescholieren te betekenen, neemt Vincent Vegt vanaf 14 juni plaats in het bestuur van LAKS. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren zet zich in voor studenten en dat is juist de reden waarom de Amersfoorter solliciteerde. ,,Het wordt een parttimebaan van veertien tot achttien uur per week."

Jeroen van der Veer

Veel mensen zullen de organisatie vooral kennen door hun welbekende klachtenlijn omtrent de examens. Als Vegt, die zelf scholier is op het Vathorst College, daarmee wordt geconfronteerd, begint hij te lachen. ,,Toevallig heb ik afgelopen week aan die kant van de telefoon gezeten. Je hoort de meest rare dingen, maar op die manier kon ik alvast kennis maken met LAKS. Mijn werkzaamheden zijn straks heel anders."
Daar drukt de tiener uit Schothorst zich nog mild uit. Praten met ministers wordt straks een van zijn werkzaamheden voor LAKS en via die weg hoopt hij bij te kunnen dragen aan een beter schoolklimaat. ,,Bij het Vathorst College zat ik ook in meerdere raden, maar daar stap ik nu uit. Bij LAKS kan ik op een ander niveau actief zijn. Echt het verschil maken, mocht dat nodig zijn. Samen met zes anderen uit het hele land vormen wij vanaf 14 juni het nieuwe bestuur."
,,Het is moeilijk uit te leggen wat ik straks allemaal ga doen", vervolgt Vegt. ,,Als scholen vragen of problemen hebben, proberen wij te helpen of aan te sturen. Dat kan zijn bij het oprichten van een leerlingenraad bijvoorbeeld, maar we mogen ook onze mening geven bij het vernieuwen van vakken. Het is echt veel meer dan een klachtenlijn, al associëren mensen LAKS daar wel altijd mee."

TOEKOMST Alle aandacht is nodig voor zijn werkzaamheden bij LAKS, hierdoor moet Vegt zijn bijbaantje bij een hotel opzeggen. Alhoewel: ,,Ik zit nu in 5VWO en ga volgend jaar naar mijn examenjaar. Het wordt dus redelijk druk, maar hopelijk is het te doen."
Een voordeel heeft de Amersfoorter wel; hij mag door zijn werkzaamheden bij LAKS één examenvak laten vallen. Of hij dat gaat doen, gaat hij deze zomer over nadenken. ,,Je moet ook aan de toekomst denken. Na mijn studie heb ik straks wel kennis van alles nodig. Ik weet dan ook nog niet of ik dit ga doen, al is het wel fijn dat de mogelijkheid er is."
Waar hij straks moet praten met ministers, de schoolraad en andere hoog geplaatste personen, sprak hij van de week met leerlingen. Vegt nam plaats achter de klachtenlijn en hoorde diverse scholieren aan. ,,Die dag waren er 5000 telefoontjes, dus het was flink ploeteren. Het raarste wat ik heb gehoord? Dat leerlingen waren afgeleid omdat er iemand stond te kotsen of iemand die flauw was gevallen. Met een klacht dat een lokaal niet rolstoelvriendelijk was, kon ik meer. Dat hebben we direct op kunnen lossen.
Natuurlijk waren er ook veel leerlingen die het examen moeilijk vonden. Dan moet ik ze eerst laten uitrazen, waarna je eigenlijk pas daarna het echte probleem hoort."