• Jolande Drop met rechts Albert Knol, secretaris van roeivereniging Hemus

    Hans Heynen

Vitaliteitsdompeling aan de Eem

AMERSFOORT Historie van koude baden in Europa is zo oud als de mensheid. Het is wonderlijk dat zo'n natuurlijke en effectieve geneeswijze in elk tijdperk opnieuw ontdekt moet worden. Door de geschiedenis heeft de geneeskracht van koud water zich namelijk al bewezen. Iceman Wim Hof is daar onder meer het levend voorbeeld van. „Na een korte plons in het koude water, voel ik me zoveel energieker."

Arjan Klaver

Dit zegt Jolande Drop. De Amersfoortse is een fervent winterzwemster. „In onze maatschappij met warme kleding en huizen leven we voortdurend in een comfortzone", legt de 54-jarige Drop uit. „Ons immuunsysteem verkeert daardoor in slaaptoestand. „Na een inspanning van een half uurtje yoga of roeien op een ergometer is een plons in koud water de sleutel om ons lichaam weer wakker te schudden. De stress van koud water zet je lichaam namelijk onmiddellijk in een overlevingsmodus. De processen die dan plaatsvinden hebben een zeer krachtige werking op je gezondheid. Je vitale organen ontvangen bijvoorbeeld drie keer zoveel bloed als normaal. Pas als je je daarna hebt aangekleed voel je een heerlijke tinteling. Je kunt de wereld aan. Vitaler kun je je eenvoudigweg niet voelen." 

Het winterzwemmen is een zeer oude Scandinavische en Russische traditie van jezelf reinigen in een met hout gestookte sauna met veel vocht. Afkoelen wordt gedaan door een duik in de sneeuw of in een wak. De Russisch Orthodoxe kerk heeft van dit gebruik zelfs op de laatste dag van het jaar een feestdag gemaakt. In het rivierijs wordt een wak gehakt in de vorm van een kruis en de priester zegent het water. Vervolgens neemt hij het voortouw door zelf als eerste het water in te gaan. Daarna volgt iedereen die zich op deze manier ritueel wil zuiveren voor een goed begin van bijvoorbeeld het nieuwe jaar. 

Gelijkgestemden Jolande Drop probeert ook een zogenoemde vitaliteitsdompeling aan de boorden van de Eem te organiseren. „Ik probeer een groep gelijkgestemden te mobiliseren om met elkaar twee of drie keer per week te gaan winterzwemmen. Dat gebeurt bij roeivereniging Hemus aan de randen van de dag: in de ochtend of vooravond. Om het effect van het winterzwemmen te vergroten, is het de bedoeling dat we eerst een warming-up doen van een half uur. Dat kan yoga zijn, maar ook hardlopen of slagen maken op de ergometer bij de roeivereniging. Daarna lopen we naar de waterkant en dompelen we ons onder in de Eem. Een minuut in het water is genoeg om het heilzame effect te voelen. Er is uiteraard altijd iemand aan de kant om bij om eventueel hulp te verlenen. Wanneer je plannen hebt om in de winter te gaan zwemmen, is het verstandig om alvast rond deze tijd te beginnen. In de praktijk blijkt dat water grofweg de etmaaltemperatuur aanneemt van de lucht. De temperatuur van het binnenwater, zoals de Eem, is in november al flink laag. Koude nachten met vaak nachtvorst, dragen bij aan een sterke daling van de temperatuur van het water. Wat mij betreft kunnen we morgen al beginnen. Nu is de watertemperatuur nog te doen."

Wil je deelgenoot zijn van de verkwikkende ochtend- of avondplons? Geef je op via Winterzwemmenamersfoort@gmail.com.