• ,,Al jaren werken we met een geweldig team vrijwilligers die volledig op elkaar ingespeeld zijn - , zegt Jan Bitterling.

    Bianca van der Linden-Snel

'Vlooienmarkt bij ASC Nieuwland geniet landelijke bekendheid'

NIEUWLAND Ook dit jaar is hij er weer; de beroemde vlooienmarkt op Hemelvaartsdag bij ASC Nieuwland. Op 30 mei kunnen bezoekers struinen langs 250 tot 500 kramen. Met duizenden bezoekers is de markt niet alleen een begrip in Amersfoort. Het evenement geniet landelijke bekendheid. Geheel terecht want de markt behoort tot de grootste van Midden Nederland.

Bianca van der Linden-Snel

Jan Bitterling is als vrijwilliger al 28 jaar de grote organisator van de succesformule. Vanaf het moment dat het bord er hangt beantwoordt hij maar liefst zeshonderd telefoontjes. ,,Het is echt een hobby van mij. Ik ben ooit gestart met een markt bij voetbalvereniging Sova '54 om de kas te spekken. Nu is de markt alweer twintig jaar bij ASC Nieuwland. De opbrengst heeft de club hard nodig. Het hek staat het hele jaar open en dan sneuvelt er weleens wat. Dat bord? Nee, die wordt niet vervangen. Hij is inderdaad niet mooi en wat vies maar dat is juist zijn charme. Hij valt daardoor lekker op", zegt Bitterling met een lach.

VRIJWILLIG Hij vervolgt: ,,Al jaren werken we met een geweldig vast team van ongeveer veertig vrijwilligers die volledig op elkaar ingespeeld zijn. Alleen zo kun je een grote markt perfect organiseren. Ik heb weleens driemaal midden in de nacht opnieuw de plekken moeten uittekenen omdat het krijt was verdwenen door de regen. Gelukkig is dat uitzonderlijk, meestal hebben we gewoon mooi weer. Als ik de mensen zie genieten dan geniet ik ook. Aan het einde van de dag zijn we moe maar vooral trots en kijken we terug op een succesvolle dag. Daar doe ik het voor."

GROOTS De vlooienmarkt geniet volop landelijke bekendheid. De grootte van de markt, de ruime opzet, het nette aanblik zonder auto's, de goede organisatie, het speelt allemaal een rol. Daarnaast wordt de markt erg gewaardeerd om de mooie spullen die er worden verkocht. Gabrielle van Ede, als vrijwilligster een vertrouwd gezicht van ASC: ,,Op het horecaplein zorgen we altijd voor wat eten en drinken. In de kantine is er ruimte om even rustig te zitten. Het terrein is laagdrempelig, mensen voelen zich thuis bij ons op de club. Het is echt een leuk dagje uit."

PARKEREN Samen met de Gemeente Amersfoort is het parkeerprobleem inmiddels opgelost. Met grote tekstkarren worden auto's naar het bedrijventerrein gedirigeerd. ,,Wij zijn ontzettend blij met de medewerking van de bedrijven en de buurtbewoners. We proberen alles in goede banen te leiden."

FANAFARE Naast Jan en Priscilla Bitterling zijn er door de jaren heen veel mensen betrokken bij de markt. ,,Als klein meisje hielp ik al, toen nog met een majorette show", zegt Priscilla Bitterling lachend. ,,Iedereen heeft wel een leuk verhaal over de markt. Zo heeft een collega van mij haar man op deze dag ontmoet. Zo ben ik ook dit jaar weer op hun feestje", zegt Priscilla Bitterling enthousiast. ,,Voor de komende editie zoeken we nog een fanfare band."

Sportpark ASC Nieuwland, Laan van Duurzaamheid 10, 3824DZ Amersfoort. Entree 2,00 euro.