• AS Media

Vluchtelingen sporthal Schuilenburg blijven tot en met donderdag

AMERSFOORT De vluchtelingen die in sporthal Schuilenburg bivakkeren, zullen hier tot en met donderdag 8 oktober blijven. Sinds woensdagmiddag 17.00 uur worden er in de sporthal honderd vluchtelingen opgevangen, waaronder 22 kinderen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft een langer verblijf aangevraagd, omdat er momenteel nog geen andere plek is gevonden voor de groep vluchtelingen.

door Jeroen van der Veer

De gemeente heeft met het verzoek ingestemd, maar wel aangegeven dat de sporthal geen plek is waar vluchtelingen langdurig kunnen verblijven. ,,Na donderdag zullen de vluchtelingen naar een andere plek moeten. Of dat elders in Amersfoort is, of in een andere plaats in Nederland, is nog niet te voorspellen", staat te lezen in een brief aan de buurtbewoners.

Duidelijk is wel, dat de noodopvang in de sporthal na donderdag stopt. In de brief staat: ,,Onzeker is waar de groep daarna heen kan. Landelijk is er op dit moment een zeer grote vraag naar acute opvangplekken voor groepen vluchtelingen. Er is ook een groot tekort aan plekken voor langere tijd. Wij spreken op dit moment nadrukkelijk met de landelijke instanties om meer en sneller duidelijkheid te krijgen over de perspectieve voor de Amersfoortse groep vluchtelingen."

Samen met de COA wordt nu ook nadrukkelijk gezocht naar plekken binnen en buiten Amersfoort. Tevens is men zoekende naar verblijven in Amersfoort waar vluchtelingen meerdere maanden of zelfs meerdere jaren kunnen verblijven. Hierover is een plan van aanpak gemaakt, die te lezen is op www.amersfoort.nl/vluchtelingenopvang. ,,In dit plan staan de mogelijke plekken die wij voor ogen hebben. Het COA besluit of zij de plek(ken) wil gebruiken."

Op dinsdag 6 oktober bespreekt de gemeenteraad het plan van aanpak. Hierna werkt de gemeente een definitieve plan uit voor opvangplekken voor vluchtelingen.