• Van Groningen en Sengers: We moeten onze bomen koesteren.

    Bert Vos

Voltooid leven voor 170-jarige beuk

AMERSFOORT Honderd-en-zeventig jaar oud was hij. De beukenboom in het Burgemeester Brouwerplantsoen, waar menig ambtenaar in het stadhuis op uitkeek. Afgelopen maandag werd hij met grote zaagmachines van zijn plek verwijderd. De imposante rode beuk, oftewel de Fagus sylvatica, was dusdanig zwaar aangetast door de reuzenzwam die de wortels als het ware opeet, dat kap noodzakelijk was. ,,Je moet het zien als een voltooid leven," zegt Edgar van Groningen van KeiStadHout, die het proces nauwlettend in de gaten houdt. Hij wil dat de boom een welverdiend tweede leven krijgt.

Bert Vos

Anderhalve eeuw lang is Amersfoort verrijkt geweest met dit markante icoon in het stadsgroen, merkt Van Groningen op. Daarom wil hij met iedereen die dat wil nadenken over haar volgende leven. Dat heeft de boom verdiend. ,,Van al dat prachtige beukenhout kun je gebruiksvoorwerpen en kunstwerken maken. ,,Ik denk bijvoorbeeld aan een robuuste picknicktafel in het plantsoen, in een aantal wijken buurtbankjes of andere zaken. Als het hout maar weer terugkomt in de stad."

Zo kan zelfs het zaagsel nog worden gebruikt voor de StadsWormerij, waar hij sinds vorig jaar mee bezig is. ,,We willen dat het hout voor projecten die in Amersfoort actief zijn wordt gebruikt. Dat kunnen ze aangeven. We doen daarvoor ook een aanvraag bij het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling van de Gemeente Amersfoort. Met dat startkapitaal willen we KeiStadHout ontwikkelen tot een maatschappelijke houtwerkplaats. We willen naar een lokale houtketen en daarmee naar een circulaire economie. Het meeste hout dat nu gekapt wordt gaat in de versnipperaar. Dat vinden wij zonde."

VEILIGHEIDSASPECT Een beukenboom als deze kan wel 300 jaar oud worden, merkt de initiatiefnemer van KeiStadHout op. ,,Maar een boom in de stad heeft het moeilijker dan in een natuurgebied. Daarbij was hij aangetast door die zwam. Dus er was ook een veiligheidsaspect." Dat beaamt woordvoerder Brugt Groeneveld. ,,De beuk was al jaren ziek. Vorige week bleek dat de wortels dusdanig aangetast waren dat we een drastisch besluit moesten nemen. Volgens een second opinion van een gespecialiseerd bureau moest de boom zo snel mogelijk weg. Daarbij begint over een paar dagen in het plantsoen het festival Kannen en Kruiken. We wilden geen enkel risico lopen, maar we doen dit niet voor ons plezier."

Ook houtbewerker Maurits Sengers die aanwezig is als toeschouwer kan het hout goed gebruiken voor zijn werkplaats en galerie Eemlepel in de Nieuwe Stad, waar hij op een duurzame wijze lepels van alle soorten en maten maakt. Op zijn transportfiets heeft hij al een paar mooie kleine rechte stukken vastgebonden.Tegen elven worden de laatste delen van de stam een voor een met de takel op een vrachtwagen geladen om naar elders vervoerd te worden. Wat het einde markeert van een van de oudste bomen in Amersfoort. Er wordt door de gemeente nog bekeken waar en wanneer het hout verzaagd wordt; vervolgens moeten de planken zeker nog twee jaar drogen eer zij verder verwerkt kunnen worden.

BESTEMMING ,,We moeten onze bomen blijven koesteren zodat de nieuwe die weer aangeplant worden ook minstens zo oud kunnen worden", zegt Van Groningen. Op de plek van de 170-jarige komt weer een nieuwe beuk, belooft Groeneveld. Heeft u ideeën over een passende bestemming voor het hout? Neem contact op met de Gemeente Amersfoort. Of mail naar keistadhout@gmail.com.