• Caspar Huurdeman Baarn

'Vrijwel alle eikenprocessierupsen in juli verdwenen'

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort heeft opnieuw opgeschaald om de eikenprocessierupsen te verbannen uit Amersfoort en volgens Kees Kraanen moeten alle rupsen eind juli verdwenen zijn. Krachtige taal van de wethouder, die wil benadrukken dat de gemeente alles op alles zet. 

Jeroen van der Veer

Waar Amersfoort in het verleden werkte met twee teams, was er nu al opgeschaald naar drie. Toen bleek dat het landelijke probleem groter was dan gedacht, werd een vierde team ingezet. ,,Die zijn sinds deze week gestart", aldus Kraanen. ,,We moeten alleen roeien met de riemen die we hebben en dat zijn er niet zoveel. Het is een grootschalig, landelijk, probleem."

De teams die sinds juni actief waren, hebben 20.000 eiken geïnspecteerd en inmiddels 1672 bomen in Amersfoort behandeld. ,,Gebleken is dat de rups in 4500 bomen zit. Er moeten dus nog een kleine 3000 eiken behandeld worden. Een snelle rekensom leert dat alle rupsen, zeker doordat we nu met vier teams werken, in juli verdwenen zijn."

Toch houdt de wethouder een slag om de arm: ,,Het kan zijn dat larfjes overwaaien. Daar doe je simpelweg niets aan en ook dan ondernemen wij actie."