Vrijwilliger in beeld: 'Ik kijk nu met een andere bril naar problemen'

AMESFOORT Dat vrijwilligerswerk prima te combineren is met andere bezigheden, bewijst Gerhard Bosch. Hij is werkzaam als advocaat en sinds januari 2017 vrijwilliger bij de Informatiewinkel van Indebuurt033 in Kruiskamp. Iedere dinsdag helpt hij inwoners met vragen op het gebied van recht, bezwaarschriften en andere juridische zaken.

Gerhard: ,,Ik heb al jaren een goedlopende advocatenpraktijk in Amersfoort. Eind 2016 heb ik besloten dat ik, naast mijn werk voor voornamelijk bedrijven en organisaties, meer tijd wilde vrijmaken voor mensen die écht hulp nodig hebben. Ik heb er heel bewust voor gekozen om wat van mijn tijd weg te geven aan een ander. In de Informatiewinkel in Kruiskamp ben ik beschikbaar op dinsdag. Daarnaast ben ik als vrijwilliger betrokken bij een eventueel spreekuur rond werk en ontslag. Hiervoor worden nu de mogelijkheden bekeken, samen met sociaal juridische dienstverlening van Indebuurt033. Op de overige dagen voer ik mijn advocatenpraktijk. Dat is prima te combineren. Op mijn kantoor is het goed georganiseerd, ik werk veel digitaal, dat helpt. Dit zou voor andere advocaten ook prima kunnen werken." Is Gerhard vanuit zijn advocatenpraktijk vooral gericht op arbeidsrecht, bij de Informatiewinkel komen allerlei soorten vragen aan bod, variërend van ingewikkelde juridische kwesties tot hulp bij het invullen van formulieren of een aanvraag van een uitkering of toeslag. ,,Ik werk al bijna dertig jaar als advocaat, maar juist door hier te werken kijk je met een andere bril naar de problemen die mensen hebben. Je ziet de drempel die ze ervaren bij instanties. En krijg ik een vraag over bijvoorbeeld erfrecht, dan moet ik me daar echt even in verdiepen. Ik leer zelf dus ook iedere dag bij."

VOLDOENING In de Informatiewinkel werkt Gerhard samen met professionals en andere vrijwilligers. ,,Het mooie aan het team in de Informatiewinkel is dat iedere collega zijn eigen expertise en ervaring heeft. We brengen allemaal iets waardevols mee en versterken elkaar. Juist doordat we elkaar goed weten te vinden en met korte lijnen werken, kun je snel actie ondernemen en met de dienstverlening aansluiten op de vraag van inwoners. We mogen dan als vrijwilliger zijn betrokken bij de Informatiewinkels, we werken heel professioneel," zegt Gerhard met een brede glimlach.
Daarbij scheelt het volgens Gerhard dat de Informatiewinkel zelf goed is georganiseerd. ,,De coördinatoren hebben de zaak goed op orde. Alles wat je nodig hebt om je werk te doen, is aanwezig. Er is hier heel veel kennis, ervaring en talent bij elkaar gekomen. We zijn echt een team. Er wordt heel serieus omgegaan met alle vragen die binnenkomen, er zijn voor- en nabesprekingen. Het geeft me veel voldoening om onderdeel te zijn van deze club."

[][Op 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Op die dag worden landelijk en regionaal vrijwilligers in het zonnetje gezet en wordt er stilgestaan bij de waarde die vele vrijwilligers toevoegen aan het dagelijks leven van vele mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Ook vrijwilliger worden? Kijk dan eens op vrijwilligers.indebuurt033.nl voor alle beschikbare vacatures.