• Organisatoren Arn Zuyderduin en Laura Bommezijn ontvangen de vrijwilligers bij Marienhof. 'Fijn om al die blijde gezichten te zien.'

Vrijwilligers centraal op tweede 'Liefde voor Amersfoort'

AMERSFOORT Voor de tweede keer werd afgelopen zondag 'Liefde voor Amersfoort' gehouden. Op dit evenement staan de vrijwilligers centraal die in de toeristische sector van Amersfoort actief zijn. ,,Zonder jullie zou de stad een stuk minder interessant en levendig zijn", sprak wethouder Yvonne Kemmerling de 300 mensen toe die zich in de kerkzaal van Mariënhof hadden verzameld. ,,Jullie tonen toeristen ieder detail van deze stad, leiden ze rond in musea, varen ze rond in boten. Zonder jullie zou het gewoon erg saai zijn."

 

Anita Mooi

 

Om de vele vrijwilligers waarop de toeristische sector van Amersfoort drijft in het zonnetje te zetten, bedachten binnenstadondernemers Arn Zuyderduin van Vlaams Friteshuis Van Gogh en Laura Bommezijn van Bistro 't Kannetje het jaarlijks terugkerende feest. ,,Toerisme is heel belangrijk voor Amersfoort. We zien de groepen die met een gids van het Gilde door de stad lopen groeien. En de rondvaartboten van de Waterlijn zitten steeds voller. De vrijwilligers van deze en al die andere toeristische clubs in het stadshart zijn de ambassadeurs van Amersfoort."  

 

CULINAIRE REIS Aan de eerste editie van 'Liefde voor Amersfoort' werkten de vrijwilligers zelf nog mee. Maar dit jaar wilden Zuyderduin en Bommezijn ze extra in de watten leggen. Na een rondje langs collega-restauranthouders ontstond het idee om er een culinaire reis door alle ruimtes van Mariënhof van te maken.

Naast de bitterballen die Zuyderduin zondagmiddag zelf bakte, proefden de genodigden van lekkernijen van Bloks, De Aubergerie, De Vier Broers, Corazon, Habibi, creperie Juffrouw Jacoba, SEM Sla en Meer, Joey Mercuur, BUUF in de serre, Sweet Sisters en wijn van Geurtsen.

Zuyderduin: ,,De eigenaren zijn er allemaal zelf. Je krijgt niet alleen een product te proeven, maar ook de ondernemer met zijn of haar passie te zien." En Bommezijn vult aan: ,,Er is een grote betrokkenheid onder de deelnemers. Iedereen heeft zelf iets bedacht om aan de gasten te presenteren. Op deze dag zijn de ondernemers de vrijwilligers. Er gaat geen cent heen en weer."  

 

OVERDAAD ,,Wat een overdaad aan eten en drinken!" Ellen van Biezen werkt als gastvrouw in het Mondriaanhuis en genoot van de verwendag. ,,Ik vond het al heel fijn om zo vriendelijk ontvangen te worden door de medewerkers van Marienhof. Dan merk je hoeveel dat met je doet. Dat ervaren de bezoekers van ons museum natuurlijk ook." 

Will van Doorn die de catering op de Eemlijn regelt, vond het erg leuk om nu zelf eens met lekkere hapjes en drankjes verzorgd te worden. ,,Zorgvrijwilligers worden nog weleens naar voren geschoven, maar wij vallen vaak buiten de boot." Voor Luuk Seubers, coördinator bij de Keijlijn, was het een nuttige middag. ,,Je ontmoet veel vrijwilligers van andere organisaties."

Arn Zuyderduin en Laura Bommezijn zien tussen de toeristische en culinaire sector een kruisbestuiving, want toeristen blijven vaak in de binnenstad om nog wat te eten en te drinken. ,,Maar we organiseren deze dag niet om er iets voor terug te krijgen. Al die blijde gezichten is voor ons genoeg."