• Jeroen van der Veer

Vrijwilligers willen 'Amersfoortse' vluchtelingen terug als statushouders

AMERSFOORT Vrijwilligersorganisatie Gastgezin Amersfoort is dinsdag een online petitie gestart om vluchtelingen uit de noodopvang een definitieve plek in Amersfoort te geven. Een groot deel van de honderd vluchtelingen die in de crisisopvang in Amersfoort zaten zijn overgeplaatst naar de noodopvang n Zeist. De meerderheid van deze vluchtelingen wil graag in Amersfoort of omgeving blijven wonen als zij straks hun status hebben gekregen.Gastgezin Amersfoort is een petitie gestart om deze wens te ondersteunen.

,,Iedere gemeente moet hoe dan ook via taakstelling een vast aantal statushouders een woning bieden ( Amersfoort 400 in 2016). Wij zijn van mening dat het voor de integratie beter is om statushouders te plaatsen in een omgeving waar zij al een netwerk hebben. Dit is beter voor hen maar ook voor de overige inwoners. De vluchtelingen die nu in de noodopvang in Zeist zitten hebben een goed netwerk en willen dit graag houden", schrijft de organisatie op [petities. nl ].

In de petitie worden de burgemeesters van Amersfoort, Soest/Soesterberg en Zeist gevraagd in overleg met het COA te kijken hoe zij deze groep vluchtelingen binnen hun reeds opgebouwde netwerk in de regio Utrecht kunnen laten wonen.