• Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort
  • Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort
  • Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort

Vroege vogels ontdekken vogelparadijs Rusthof

LEUSDEN Afgelopen weekend was er een vogelwandeling op begraafplaats Rusthof in Amersfoort. Nu is een begraafplaats een plek waar de meesten niet meteen aan vogels denken. Maar het is een heus vogelparadijs.  Er komen ongeveer veertig soorten broedvogels voor. Een deel daarvan broedt in de 140 nestkastjes die er hangen. Mezen, boomklevers en de bonte vliegenvanger.

De bonte vliegenvanger is een vogeltje van 13 gram dat elk najaar naar westelijk Afrika vliegt en in het voorjaar weer terug komt op Rusthof om te broeden. Dit jaar broeden er ruim twintig paartjes bonte vliegenvanger in de nestkastjes. Tijdens de wandeling waren de vliegenvangers goed te zien. Ook kwamen deelnemers spechten tegen die de jongen aan het voeren waren in de nestholte en een paartje goudvinken met jongen die net waren uitgevlogen.

Ieder jaar in mei houdt Begraafplaats Rusthof een rondleiding langs de vele nestkasten. In de vroege ochtend nemen Harry Bosman (opzichter) en Adriaan Sleeuwenhoek (De Gezonde Vogelaar) de deelnemers mee om een inkijkje te geven in de wereld van de vogels op Rusthof. Tijdens de wandeling is het mogelijk om een aantal nestkasten van binnen te zien met eitjes en/of jonge vogels. Sleeuwenhoek kan alles vertellen over vogelgeluiden, broedgedrag en de verschillende soorten vogels. Bosman weet alles over het begraven, het beheer en de begroeiing op Rusthof. De rondleiding is geschikt voor jong en oud en zowel voor beginnende als ervaren vogelaars. De groepsgrote zal nooit overdreven groot zijn, want het hoofddoel blijft vogels kijken zonder dat ze de vogels verstoren.

Vanwege de vele aanmeldingen is er nog een extra rondleiding op 26 mei om 10.00 uur. Aanmelden kan via 033-4613603 of MSL.vanHees@amersfoort.nl.