• Brian Hartley

Vuurcircus als openingsvoorstelling van Spoffin

AMERSFOORT De zesde editie van Spoffin, het internationale festival voor straat- en locatietheater in Amersfoort staat voor de deur. Bezoekers kunnen van vrijdag 28 tot en met zondag 30 augustus weer genieten van professioneel circustheater, dans, straatspektakel en theater uit alle windstreken van Europa en daar buiten.

Voor het eerst heeft Spoffin een grote openingsvoorstelling: de Burnt Out Punks uit Zweden. Dit met benzine overgoten vuurcircus stond al geruime tijd op het verlanglijstje van Spoffin's artistiek leider Alfred Konijnenbelt.

De Burnt Out Punks verzorgen op zowel vrijdag- als zaterdagavond spectaculaire optredens op de Hof. Ook Bandart Productions uit Hongarije speelt beide avonden: een performance die dans combineert met live gemaakte digitale graffiti. Vrijdagmiddag wandelt Mr. Pejo's Wandering Dolls langs. Deze Russische groep is gespecialiseerd in maskertheater en warmt de stad vanaf 16.00 uur op met een bijzondere processie door de binnenstad. De Amersfoortse Toneelgroep Thalia speelt vrijdagavond voor het eerst in het Mondriaanhuis en ook is er deze festivalavond de eerste Spoffin TALK waarbij de Amersfoortse cabaretier en theatermaker Patrick Nederkoorn zorgt voor verdieping en entertainment met een eigen talkshow in Café Miles.

Het programma op zaterdag en zondag biedt vervolgens dertig verschillende producties van professionele groepen en artiesten: van Koeterwaals, TG Thalia, Actic en het Amersfoorts Jeugd Orkest uit Amersfoort tot het Nederlandse Arch8 (foto) en groepen uit Tsjechië, Frankrijk, Spanje, Rusland, Noorwegen, Hongarije, Zwitserland en Brazilië. Spoffin biedt hiermee een weekeind vol hilarische, wonderlijke en eigentijdse voorstellingen.

Het Amersfoortse theatergezelschap Koeterwaals speelde al veel jeugdvoorstellingen op scholen en zet dit jaar tijdens Spoffin voor het eerst de stap naar buiten. Actic maakte al de Stille Fanfare en de Urban Safari. Nieuw is hun uiterst hilarische Kiddy Ride Police Patrol. Deze politieagenten houden op geheel eigen wijze alles en iedereen scherp in de gaten. Het Amersfoortse Thalia speelt tijdens Spoffin de voorstelling ART in het Mondriaanhuis. Kaartjes hiervoor in de voorverkoop via de website van Spoffin. Hier valt ook te reserveren voor een blind date met Duda Paiva en zijn levensechte poppen: de Laswerkplaats opent tijdens Spoffin de deuren voor een besloten voorproefje van zijn nieuwste productie.

ACTIEF Op het terras kunnen zomaar de vrolijke danseressen van Les Mobilettes de boel op z'n kop zetten. Veel straattheatergroepen houden ervan publiek bij de voorstelling te betrekken, zodat ze al snel meer zijn dan alleen toeschouwer. De Franse groep Walkwoman bestaat uit zeven dansende vrouwen, die graag anderen zien meedansen.

Ook de hedendaagse dansers van het Nederlandse Arch8 nemen toeschouwers mee met een voorstelling die dwars door de stad gaat. De performers hebben acrobatiek en parcours als achtergrond.

De Spaanse Joan Català bewijst met zijn voorstelling Pelat dat stilte net zo spannend kan zijn: dans, theater en circus zonder opsmuk, zijn enige attributen zijn een ronde houten paal en wat touwen. Aan jong talent heeft Spoffin geen gebrek. Cink Cink Cirk bestaat uit piepjonge circusartiesten uit Tsjechië, de magician zit zelfs nog op de middelbare school en het Amersfoorts Jeugd Orkest verzorgt de muzikale afsluiting van het evenement op zondagavond, samen met het Regionaal Concertorkest Wilskracht.

WORKSHOPS Creatief jongleren en dansen met live video kan tijdens workshops van artiesten. Spoffin en Scholen in de Kunst hebben twee groepen, Cink Cink Cirk uit Tsjechië en Bandart Productions uit Hongarije, bereid gevonden vlak vóór het festival een speciale workshop te geven. De voertaal is Engels. Ervaring is niet nodig. Beide workshops vinden plaats op donderdag 27 augustus vanaf 17.00 uur in Scholen in de Kunst in het Eemhuis aan het Eemplein in Amersfoort. Aanmelden via de website van festival Spoffin: spoffin.nl/workshop.

foto De Nederlandse performers van Arch8 hebben parcours en acrobatiek al achtergrond.