• Buurtbewoners, zorginstellingen, kinderen en ouderen ontmoeten elkaar op 22 juni.

    Gul Dolap-Yavuz

Wallenloop en kinderplein op wijkfeest Nieuwland

NIEUWLAND Dit jaar is het alweer de vierde editie van het Wijkfeest in Nieuwland op het feestterrein bij 'De Draak'. Buurtbewoners, ondernemers, zorginstellingen, kinderen of ouderen, iedereen ontmoet elkaar op zaterdag 22 juni.

Bianca van der Linden-Snel

Stichting New & United weet wel wat verbinden is. Naast de lichtjestocht rond kerst brengen ze jaarlijks hun energie samen om het Wijkfeest in Nieuwland te organiseren. Een feest voor jong en oud met het thema waar heel Amersfoort voor staat; Gezondheid in de Wijk.

WALLENLOOP De dag start met de geliefde Nieuwlandse Wallenloop. Om 13.00 uur wordt het startsein gegeven voor de kidsrun van 1,1 kilometer voor kinderen tot en met acht jaar, gevolgd door de kidsrun van 2,2 kilometer voor kinderen van negen en tien jaar. Kinderen van elf en twaalf jaar sluiten om 13.30 uur aan voor de 2,2 kilometer. Om 14.00 uur is er de 900 meter racerunning voor kinderen met een beperking. De fanatiekelingen starten om 14.30 met de prestatieloop van vijf en tien kilometer.

SPORT EN SPEL Er is veel te zien en te beleven op het terrein bij 'De Draak'. Er zijn dansshows van de dansscholen uit Nieuwland, de scouting is aanwezig en er is aandacht voor bootcamp. Dit jaar is er meer aan de jeugd in de wijk gedacht. Nieuw is dan ook het kanovaren en de tokkelbaan.

Verder zijn er weer leuke activiteiten voor kinderen op het kinderplein. Denk aan knutselen, het spelen van een 'gezond' memory spel of lol maken op het luchtkussen. ,,Wat mij ontzettend leuk lijkt is 'fiets je eigen smoothie' bij elkaar. Maar ook het tokkelen. We hebben er gewoon heel veel zin in", zegt mede organisator Gul Dolap-Yavuz.

ONTMOETEN Ontmoet je buren op het ontmoetingsplein. Wat speelt er in de wijk en waarin kun je elkaar versterken? Organisaties, voornamelijk uit de zorg, presenteren zich aan de inwoners. De nieuwe bewoners van de Boerderij stellen zich voor aan de wijk. Ook de Buurthulp, de buurtsportcoach, Wij zijn Nieuwland en de fysiotherapeut zijn aanwezig.

,,Mensen wonen langer thuis, de wachtlijsten in de zorg worden langer. Het belang van een goede buur wordt steeds belangrijker. Buurtbewoners en zorgorganisaties moeten elkaar helpen en versterken. Huisarts Francoise Langens van huisartsenpraktijk Watersteeg verzorgt samen met wethouder Tigelaar de opening van het Wijkfeest. Dokter Langens neemt de bezoekers mee in 'de positieve gezondheid' die terug te vinden is in 'the Blue Zone'."

STEENBREEK Ook is er aandacht voor Operatie Steenbreek, een initiatief om de wijk groener te maken, en komt Franky Stardust een optreden verzorgen. ,,Al met al genoeg redenen om langs te komen deze dag", meent Dolap-Yavuz.