• Robert Joore/Archief BDUmedia

Wandelproject voor vrouwen ontvangt subsidie Sportimpuls

AMERSFOORT In de Amersfoortse wijk Liendert gaat in januari het project Be InterACTive van start. Be InterACTive bestaat uit wandel- en hardlooptrainingen voor vrouwen die leven in een sociaal isolement. Het doel is het verbeteren en versterken van de fysieke en mentale conditie en de sociale positie van migrantenvrouwen. De organisatie is in handen van Keni Sport en De sportcombinatie. Zij hebben voor dit project subsidie ontvangen van de Sportimpuls, een stimuleringsregeling van het Ministerie van VWS.

De kern van Be InterACTive is dat een groep vrouwen (12-20 personen) uit Liendert wekelijks samen gaat bewegen. De deelneemsters worden nauw bij de activiteiten betrokken. Ze wandelen niet alleen mee, maar helpen bij de werving, begeleiding en bij het trainen zelf. Naast de trainingen volgen de deelneemsters workshops over gezonde keuzes, bewegen en andere thema's. Het project is zo opgezet dat de vrouwen tijdens de cursus werken aan sociale integratie en participatie. De eerste vrijwillige trainsters starten hiervoor in januari 2017 met een trainersopleiding. In maart gaat de eerste wandelgroep van start. Deze duurt 10-12 weken. Vertrekpunten zijn De Zonneparel en De Groene Stee. Elke week is er 1 uur wandeltraining en een half uur themavoorlichting. Na de cursus gaat de groep zelfstandig verder met uit de groep geworven en opgeleide trainsters.

LAAGDREMPELIG De wandelactiviteiten zijn geschikt voor elk niveau. Vrouwen die meedoen, raken gewend aan het wekelijks bewegen en raken vertrouwd met de groep waarmee zij bewegen. Er ontstaat een sociale band die hen stimuleert om met elkaar te blijven bewegen. Binnen de groep worden trainers, assistenten en vrijwilligers geworven en opgeleid. In de opleiding voor de vrijwilligers wordt vooral geleerd met respect op een vriendelijke, sociale manier met de deelneemsters om te gaan. Zo ontstaat een een wandel- en loopcommunity die na afloop van het project zelf verder kan gaan.

SUBSIDIE De kosten van het project kunnen laag worden gehouden dankzij een subsidie vanuit de Sportimpuls. De Sportimpuls is een subsidieregeling die lokale sport- en beweegaanbieders financieel ondersteunt bij de opzet van activiteiten die ze ondernemen om meer mensen langdurig te laten sporten en bewegen. De subsidie beschikbaar voor de eerste twee jaar van het project. Na afloop van de 2 jaar staat er een vast aanbod van wandelen en hardlopen op het wijkprogramma. Gedragen door nieuw opgeleide trainsters uit de wijk en door betrokken ambassadeurs en vrijwilligers. Laagdrempelig, midden in de eigen buurt en aansluitend op andere beweeg- en zorgprogramma's.

SAMENWERKINGSVERBAND De organisatie van Be InterACTive is in handen van Keni Sport en De Sportcombinatie. Keni Sport is een ervaren organisatie op het gebied groepstrainingen en sportevenementenorganisatie, kent de wijk en zet in op samenwerking met lokale partners. De Sportcombinatie begeleidt en coördineert diverse maatschappelijke sportprojecten in Amersfoort. Keni Sport en De Sportcombinatie werken nauw samen met de gemeente en met maatschappelijke instanties in Liendert, zoals Welzin (De Groene Stee), ABC-school Liendert, GGD Regio Utrecht en NV SRO.