• Wethouder Hans Buijtelaar spreekt de leden van het jubilerende BAN toe.    

    Foto Van Denderen

'We vinden een plek voor elke sportclub'

AMERSFOORT Het lijkt er op dat sportief Amersfoort een goede tijd tegemoet gaat. De vele sportclubs die terecht willen in het nieuwe sportcomplex Amerena, krijgen allemaal een dak boven hun hoofd.

Jeroen de Valk

,,Niemand valt tussen de wal en het schip'', beloofde sportwethouder Hans Buijtelaar deze maand in het stadhuis. ,,We vinden voor iedere club een accommodatie.''

SPORTKAART Er komt bovendien een 'algemene sportkaart' waarmee ook Amersfoorters die niet bij een vereniging zijn aangesloten, sportieve activiteiten kunnen beoefenen. Dankzij het pasje krijgen zij toegang tot de Amerena, waar ze bijvoorbeeld kunnen gaan zwemmen, een cursus yoga volgen of gebruik maken van de fitnessruimte. De wethouder vertelde dit bij een overleg in het stadhuis. De informatieve discussie was georganiseerd op verzoek van raadslid Ben van Koningsveld (CDA), die was benaderd door bezorgde sportclubs. Eén daarvan was de Amersfoortse tak van de NeVoBo (de Nederlandse Volleybal Bond).

De NeVoBo moet vertrekken uit de sporthal in Schuilenburg, die in 2017 wordt gesloopt en weet - ondanks herhaaldelijke verzoek - nog altijd niet of het daarna terecht kan in Amerena.

VERLANGLIJSTJES Leden van de 'kerngroep' die de invulling van het sportcomplex voorbereidt, zeiden dat de clubs zich geen zorgen hoeven te maken. Elke club krijgt een dak boven het hoofd, echter niet allemaal per definitie in de Amerena. Pas eind 2017 wordt de Amerena geopend, en in de tussentijd zal er van alles worden geregeld. Bij het invullen van de sporthallen zal zoveel mogelijk rekening worden gehouden met de diverse verlanglijstjes.

Buijtelaar: ,,Maar we kunnen het nooit iedereen naar de zin maken. Als een groot aantal clubs op woensdagavond wil spelen, zullen we misschien een Salomonsoordeel moeten vellen.''

VOORTREKKEN? Niet alle vertegenwoordigers van de sportclubs waren er gerust op dat dit op rechtvaardige wijze zal gebeuren. Bij herhaling werd opgemerkt dat enkele verenigingen - in ieder geval Keistad, Wilhelmina, AZ & PC en de Amer - geregeld overleggen met het kernteam. Zij zitten dicht bij het vuur, zullen zij dan ook worden voorgetrokken bij de toewijzing van sportruimtes? Volgens Buijtelaar zal dit niet het geval zijn.