• Bert Vos
  • Bert Vos

Weggeefwinkel Keerkring wordt volwassen

AMERSFOORT De weggeefwinkel wordt volwassen. Dat is de mening van Co Schop, voorzitter van de nieuwe Stichting Weggeefwinkel en PR-medewerker Robin van der Toorn. Ze zien het burgerinitiatief als 'meer dan een plek waar goederen worden gebracht om een nieuw leven te krijgen'. ,,Er gebeurt van alles omheen. We hebben 'Thee- en Themamiddagen', een kapper die gratis knipt, wij helpen mensen of organisaties in acute nood, zijn een leer- en werkproject met stagiaires en een belangrijk ontmoetingspunt voor jong en oud", legt Van der Toorn uit.

Bert Vos

Ooit begon het initiatief, niet alleen in Amersfoort maar ook elders in Nederland, als een antwoord op de wegwerpmaatschappij. Een groepje mensen vond dat er een plek moest komen waar je je overtollige spullen kwijt kon en waar andere mensen weer iets mee konden doen. Om zo de afvalberg weer een stuk kleiner te maken. ,,Duurzaamheid was het oude principe. Maar dat is nu wel meer dan dat", zegt de WGW-medewerker die voor de 'winkel' de flyers maakt en foto's op de facebookpagina zet. Vrijwilliger van het eerste uur Margot Klaassen benadrukt dat, iets wat nog vaak gedacht wordt, de 'winkel' er niet is voor mensen die niets te besteden hebben. Daarom wilden ze ook niet mee naar het industrieterrein waar de gemeente huisvesting aanbood aan de voedsel-, kleding-, en speelgoedbank. Alhoewel mensen met een kleine beurs hier veel van hun gading kunnen vinden, beaamt Margot. Zoals speelgoed, kleding, huis-, tuin-, en keukenspullen, een keur aan elektra en een ruimte volgestouwd met (kinder)boeken, platen en cd's. Nog regelmatig worden er juweeltjes tussen gevonden.

BESTAANSRECHT Heel even gleed er twee jaar geleden een schaduw over het project dat van woensdag tot en met zaterdag druk bezocht wordt. Een investeerder wilde er woningen bouwen. Na veel politiek gekrakeel en een tomeloze inzet hebben ze respijt gekregen. ,,We hebben nog drie jaar om ons bestaansrecht te bewijzen binnen het sociaal palet van Amersfoort", zegt de kersverse voorzitter van de deze maand opgerichte stichting. ,,Maar we weten nog steeds niet aan welke criteria we precies moeten voldoen. Dus daar zijn we nog naar op zoek."

Voor de thema-middagen wordt er gebruik gemaakt van de spullen die aangeboden worden, legt de PR-man uit. ,,Zo hebben we een film- en boekenmarkt gehouden en hadden we een multiculturele dag met videobanden, Joodse cheesecake, Marokkaanse muntthee en gerechten van bezoekers en omwonenden. Rond Sinterklaas en Kerst hebben we plannen met speelgoedcadeautjes."

TREFPUNT Om alles in goede banen te leiden en toekomstige plannen uit te werken zijn er werkgroepen in het leven geroepen zoals de klusgroep, communicatie, de winkel, boek en plaat en de thema-tafel. Van der Toorn: ,,We worden voor steeds meer mensen, niet alleen uit de buurt maar de hele stad, een belangrijk trefpunt. In de zomer zitten ze hier in de zon, iemand neemt een pak koffie mee, een ander iets te eten. We hebben een vrouw uit de Filipijnen die hier kleding uitzoekt en die dan naar haar land van herkomst stuurt. Daar krijgen we ook dankbetuigingen voor. En onlangs kregen we drie dozen met boeken uit de VS van iemand die ons via Sociale Media had gevonden."

De eerstvolgende themadag is zaterdag 21 november met de Goedheiligman als thema en de bijhorende presentjes. In februari viert de Weggeefwinkel, gehuisvest in een oud schoolgebouwtje aan de Keerkring 118, het twaalf-en-half-jarig bestaan. ,,Dat wordt groots aangepakt", aldus Ko Schop en Robin Van der Toorn.